Kırklareli'nde Küçükbaş Hayvan Ölümleri

Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, besicileri "mavi dil hastalığı"na karşı bilgilendirdi.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ülkü Çetinkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğündeki toplantıda, küçükbaş hayvanlarda görülen ''mavi dil hastalığı"na karşı tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

Bazı köylerde, hastalığa bağlı ölümlerin yaşandığını belirten Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Bulgaristan'a sınır köylerimizde mavi dil hastalığı görülmeye başlandı. Hastalık ilk olarak 15 Temmuz'da Demirköy ilçemizde görüldü.

Bakanlığımız, hastalığın görülmesinden itibaren bölgemize aşı gönderdi. 71 personelimizle gece gündüz demeden aşılama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 215 bin küçükbaş hayvan aşılandı. "
Çetinkaya, hastalığın insanlara bulaşmadığına dikkat çekti.
Hastalığın Kırklareli merkez köyleri ile Demirköy, Kofçaz ve Vize ilçelerinde görüldüğünü anlatan Çetinkaya, kente hayvan giriş çıkışının yasaklandığını vurguladı.
Çetinkaya, hastalıkla mücadele kapsamında hayvanlardan numune alınarak Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini sözlerine ekledi.

- "Yaklaşık 500 küçükbaş hayvan öldü"

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise hastalığa bağlı olarak bölgede yaklaşık 500 küçükbaş hayvanın öldüğünü söyledi.

Mavi dil hastalığının Bulgaristan'dan sinekler yoluyla Türkiye'deki küçükbaş hayvanlara bulaştığını vurgulayan Dibek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Bölgemizde ciddi anlamda zarar var. Yetkililer aşılama çalışmalarını sürüdürüyor. Bu hastalığın ciddi boyutta yayılması söz konusu. Bakanlık yetkilileriyle görüşerek eksikliklerin giderilmesini söyleyeceğiz. Mavi dil hastalığından hayvanları ölen üreticilere tazminat ödenmediğini biliyoruz. Bu uygulamada çok yanlış. Vatandaş, elinde olmayan sebeplerden dolayı hayvanlarını kaybediyor. Belli bölgeler karantina altında. Demirköy'de küçükbaş hayvanların ağıllardan çıkarılması yasaklanmış. Bakanlık da mutlaka çalışmalarını sürdürüyordur. Bulgaristan'da bu tür önlemlerin alınması gerek."
Toplantıya katılan hayvan yetiştiricileri ise bazı veterinerlerin hastalıktan sonra ilaçlara zam yaptığını öne sürdü.
Diğer taraftan Demirköy ilçesine bağlı Armutveren köyünde 20 yıldır koyun besiciliği yapan Ferdi Talpa ise hastalık dolayısıyla koyunların ağız ve ayaklarının şiştiğini söyledi.

Hasta hayvanları ağıllarda karantinaya aldıklarını belirten Talpa, yetkililerden yardım beklediklerini kaydetti.

Orhan Geçit ise ağılındaki hayvanların da hastalıktan etkilendiğini kaydetti.

Kaynak: AA