Tüketici Güven Endeksinin Azalması

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketici güven endeksi ağustos verilerine, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tespitleri de eklenince tüketicilerin borçlanma eğilimlerinde düşme olacağının anlaşıldığını söyledi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici güven endeksinin ağustosta geçen aya göre yüzde 0,9 azaldığını anlattı.
Temmuzda 73,9 olan endeksin, ağustosta 73,2'ye gerilediğini, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksinin ise geçen aya göre yüzde 5,5 azaldığını anımsatan Ağaoğlu, "Açıklanan verilere, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezinin tespitleri de eklenince tüketicilerin borçlanma eğilimlerinde düşme olacağı anlaşılmaktadır" diye konuştu.

TBB Risk Merkezi verilerine göre, haziranda 116 bin 93 tüketicinin kredi kartı borcunu ödeyemediğine dikkati çeken Ağaoğlu, aynı ay içinde bireysel kredi borçlarını ödeyemeyenlerin sayısının 69 bin 509 kişiye çıktığını, böylece bir ayda bankalara borcunu ödeyemeyenlerin 185 bin 602 kişiye ulaştığını kaydetti.

Karşılaştırmalı tablolar incelendiğinde, yılın ilk yarısında kart ve kredi borçlarını ödeyemeyenlerin geçen yılın aynı dönemindeki 660 bin 962 tüketiciden, yüzde 22,7 artışla 811 bin 283'e çıktığını vurgulayan Ağaoğlu, aynı oranda artış olduğu takdirde yıl sonuna kadar milyonun üzerinde tüketici ve ailelerinin borç sarmalı içinde kalacağının görüleceğine işaret etti.
Ağaoğlu, tüketicilerin seçim ortamının yarattığı belirsizliğin ortadan kalkmasına rağmen, faizlerde beklenen düşüşün gerçekleşmemesi nedeniyle harcama ve borçlanmalarına çok dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu noktada tüketiciler, hane halkı bütçesini zorlayacak borçlanmalardan kaçınmalı, ayda bir kez gezmeye gidilmesi amacıyla otomobil alımına yönelmemelidir. Belediyelerin ulaşım hizmetlerinden faydalanabilirler" şeklinde konuştu.


Otomobilin aylık borç taksitleri, yakıt, muayene, motorlu taşıt vergisi, kasko ve trafik sigortası yanında tamir-bakım giderlerinin aile bütçesine getireceği külfetin hesaba katılması gerektiğini anlatan Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Hafta sonu otomobille ailecek gezinti yapmayı düşünen tüketiciler bütçelerini gözeterek, günlüğü 70 ve 100 lira arasında değişen bedellerde temin edebilecekleri otomobilleri kiralama yolunu tercih etmelidir.
Kentsel dönüşüm projelerinin cazibesi nedeniyle inşaat sektörüne giren yerli ve yabancı yeni oyuncularla konut arzında meydana gelen artışa talebin paralellik göstermemesinden ötürü, konut finansmanı kredilerinde ve konut fiyatlarında gerileme olması kaçınılmazdır. Bu nedenlerle konut edinmek isteyen tüketicilerin de bir süre daha beklemelerinde yarar vardır."
Kaynak: AA