Laparoskopiyle Cerrahide Yeni Bir Dönem
Acıbadem Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Barış Gürsoy, iki ya da üç minik kesi ile karın bölgesindeki tüm ameliyatları gerçekleştirme olanağı sunan laparoskopinin cerrahide yeni bir dönem başlattığını belirtti.
Acıbadem Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Barış Gürsoy, “İki ya da üç minik kesi ile karın bölgesindeki tüm ameliyatları gerçekleştirme olanağı sunan laparoskopi, taburcu olma ve günlük hayata geri dönme süresini de kısaltıyor. Karın bölgesi ameliyatlarında büyük kesilere gerek olmadan hastayı sağlığına kavuşturan laparoskopik cerrahi yöntem gün geçtikçe daha çok kullanılıyor. Çünkü laparoskopik operasyonun pek çok avantajı bulunuyor. Bunlardan biri, ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırması. Bu avantajın nedeni, ameliyat için karında yalnızca bir ya da yarım santimetrelik kesiler açılarak işlemin tamamlanması. Küçük kesiler daha az kanama olması ve komplikasyon riskinin düşmesi dolayısıyla hastanın daha çabuk toparlanması anlamına geliyor. Eğer hastanın özel bir durumu yoksa karın bölgesindeki tüm ameliyatları laparoskopik yöntemle, yani geniş kesilere gerek kalmadan yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Genel cerrahideki ilk kullanım alanı safra kesesi ameliyatları olan laparoskopik yöntemin özellikle son 15 yılda büyük ilerleme kaydettiğini bildiren Dr. Gürsoy, “Safra kesesi ameliyatlarında bugün tek yöntem laparoskopi. Safra yolunda taş olma olasılığı ya da tümör bulunması halinde ise açık ameliyat tercih ediliyor. Çünkü bir tümör varsa tüm bölgeyi iyice temizlemek gerekiyor. Bu nedenle de açık ameliyat yapılıyor” dedi.
FARKLI BÖLGELERDE AYNI UYGULAMA
Laparoskopik cerrahinin önem taşıdığı alanlardan birinin de reflü ameliyatları olduğunu belirten Gürsoy, şunları kaydetti:
“Ameliyatın son aşamada gerek duyulduğu reflüde, laparoskopinin sağladığı kolaylıklar birçok kişinin yakınmalarını ortadan kaldırıyor. Yarım saatlik ameliyatla sorun çözülüyor. Derin bir bölge olmasına karşın cerrahi aletlerle o bölgeye rahatlıkla ulaşılıyor ve ameliyat yapılıyor.”
Dalak ameliyatları, böbrek üstü tümörleri ve kolon kanserlerinin cerrahi yöntemle tedavisinde de laparoskopinin tercih edildiğini söyleyen Gürsoy, yöntemin büyük ameliyatlardan önce bölgedeki durumu gözlemlemek ya da kanserin boyutlarını görmek için tanı aracı olarak da kullanıldığını ifade etti.
Laparoskopinin açık ameliyatlara göre daha az ağrı, kısa sürede iyileşme ve günlük hayata dönme gibi avantajları bulunduğunu belirten Dr. Gürsoy, “Özellikle obez hastalarda ya da diyabet, tansiyon gibi sorunları olan kişilerde başvurulan ilk yöntem oluyor. Çünkü, özellikle kilolu kişilerde, karın bölgesi ameliyatlarında hem kesi alanı çok hem de geçilmesi gereken yağ katmanı büyük olduğundan kanama, fıtıklaşma ve enfeksiyon riskleri artıyor. Laparoskopi yöntemi bu riskleri en aza indiriyor” dedi.