Nevşehir’de Patates Siğili Hastalığına Karşı Sürvey Çalışmaları Sürüyor

Nevşehir’deki bazı patates ekili tarım arazilerinde 2004 yılında ortaya çıkan Patates Siğili hastalığı ile ilgili sürvey çalışmaları sürüyor.

Nevşehir’de Patates Siğili Hastalığına Karşı Sürvey Çalışmaları Sürüyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin yaptığı açıklamada, Nevşehir’in çeşitli ilçe ve beldelerindeki patates ekili tarım alanlarında ortaya çıkan Patates Siğili hastalığı ile mücadele kapsamında hastalığın görüldüğü tarım arazilerinin karantinaya alındığını ve bu alanlarda patates ekimine izin verilmediğini kaydetti.

2013 yılı sonu itibarıyla karantina altına alınan 82 bin 313 dekar alan için tarlalarında patates ekemeyen üreticilere Tarım Bakanlığı tarafından 68 milyon 977 bin 920 TL destekleme ödemesi yapıldığını belirten Çetin, bunun yanında tarım arazilerinde Patates Siğili hastalığı sürvey çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Bu yılkı kontrol çalışmalarına 12 Ağustos 2014 tarihinde başlandığını ve ilk olarak erkenci söküm bölgeleri olan Ürgüp İlçesine bağlı Başdere Köyü ve merkez ilçeye bağlı Çiftlik köyünde yapılan sürvey çalışmalarında 1626 dekar alanın tarandığını ifade eden Çetin, sürvey çalışmalarının 23 teknik personelden oluşturulan 9 kontrol ekibi ile yürütüldüğünü kaydetti.

Çetin: “Kontrol ekibinin yapacağı tespitler sonrasında hastalık tespit edilen alanlar olursa, güvenlik kuşağı oluşturularak 2015 yılında yayınlanacak karantina listesi ile birlikte üreticilere duyurulacak. Patates Nevşehir açısından son derece ekonomik öneme sahip bir üründür. Patateste yaşanan siğil hastalığının yayılmasının temel nedeni yüksek oranda kontrolsüz tohum kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple patates üretiminin devamlılığı açısından ülke genelinde olduğu gibi Nevşehirli üreticilerimizin de sertifikalı tohum kullanmalarını istiyoruz. Ayrıca tohumluk ve yemeklik ürünlerin ayrı depolanmalarını da tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu

Kaynak: İHA