Times'tan Foley'in Katilinin Kimliği Tespit Edildi İddiası

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times, Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) militanı tarafından kafası kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley'in katilinin kimliğinin belirlendiğini öne sürdü.

Times gazetesinin İngiliz hükümeti kaynaklarına dayandırarak haberde, İngiliz gizli servis elemanlarının (MI5 ve MI6) kafası kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley'in katilinin eşkalinin belirlendiğini iddia etti.
Foley'in öldürülüşüne ilişkin videoda yüzü kapalı olarak konuşan kişinin İngiliz aksanına sahip olması, İngiltere'den IŞİD saflarına katmış bir isim olabileceği konusundaki şüpheleri artırmıştı.
Gazete, hükümet kaynaklarının cinayeti işleyen kişiye ilişkin bilgi vermekten kaçındıklarını belirtirken, bir numaralı şüphelinin Londra'nın batısında yaşamış 23 yaşında Abdel Majed Abdel Bary adlı bir İngiliz vatandaşı olduğunu ileri sürdü. İngiliz medyası şüphelinin daha önce rap müzik yapan "Cihadi John" ve "Beatles" gibi takma isimleri olduğunu iddia etti.
İngiliz hükümetinden Foley'in failinin kimliğine ilişkin henüz herhangi bir resmi açıklama yapılmazken İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Sunday Times gazetesine yazdığı makalede ABD'li gazetecinin İngiliz olduğu tahmin edilen bir kişi tarafından öldürülmesinin, "Britanya halkının savunduğu herşeye açıkça ihanet" ifadesini kullandı.
Hammond, İngiliz hükümetinin "barbarca ideoloji" ile mücadele etmek için "dikkate değer kaynaklar" üzerinden olayı incelemeye devam ettiğini belirterek, "Bu iğrenç suçu işleyen failin Britanya'da yetiştirildiğini düşünmek korkunç. Britanya halkının savunduğu herşeye açıkça ihanet" şeklinde konuştu.

İngiltere Başbakanlığı ise bu sabah yaptığı açıklamada Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadele kapsamında verilen çabaları arttırmak için Korgeneral Sir Simon Mayall'ı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) hükümetin Güvenlik Temsilcisi olarak atadığını duyurdu.
Kaynak: AA