Sivas’ta Kaya Düşmesi Afeti ve İslah Yapıları İle İlgili Eğitim Düzenlendi

Sivas İl Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından, 20 ilden gelen katılımcılar ile birlikte ‘Kaya Düşmesi Afeti ve Kaya Islahı Yapıları İle Sivas-Gürün-Sarıca Uygulaması’ eğitim programı düzenlendi.

Sivas’ta Kaya Düşmesi Afeti ve İslah Yapıları İle İlgili Eğitim Düzenlendi

Kentteki bir otelde düzenlenen eğitim programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

20 ilden 40 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitim programında katılımcılara kaya düşmesi afeti hakkında bilgiler verildi.

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Sivas İl Afet Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci Sivas’ın 28 bin 488 Kilometre karelik alanı ile Konya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ili olduğunu söyledi.

Sivas’ın 17 ilçe 7 belde 246 mahalle bin 240 köy ve 794 mezrasıyla da yerleşim birimi sayısı itibariyle Türkiye’nin 1’inci ili olduğunu belirten Ekinci; “Bu kadar geniş bir coğrafyaya sahip Sivas ilinde, özellikle Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçelerimiz Türkiye’nin en büyük fay hattı olan Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Yine Doğanşar, İmranlı ve Zara ilçelerimizde birinci derece deprem kuşağı üzerinde olan diğer ilçelerimizidir. Sivas’ın kuzey kesimleri 1’inci derece fay hattı üzerindeyken, güneye doğru inildikçe 4’üncü dereceye kadar düşmektedir. Bu bölgede ki deprem riskinin dışında Hafik, Yıldızeli, Gürün, Divriği, Şarkışla ilçelerimizde heyelan, su basmanı, kaya düşmesi ,çığ gibi farklı afet türlerini de görmek mümkündür. Sivas ilinde bugüne kadar 320 adet yerleşim birimiyle ilgili afete maruz bölge kararı alınıştır. Gürün ilçemizde ki Gökpınar Gölü ve Şuğul Kanyonu, Kangal ilçemizde ki Balıklı Kaplıca ve dünyaca ünlü Kangal Köpeği çiftlikleri, Divriği ilçemizde ki dünya kültür miras listesinde bulunan Divriği Ulu Cami, Gemerek ilçemizde ki Sızır Şelalesi, Koyulhisar ilçemizde ki Eğri Çimen Yaylası, Hafik ve Zara ilçemizde ki Tödürge gölleri, Sivas merkez ilçede ki tarihi Çifte Minareli Medrese, Gökmedrese, Buruciye Medresesi, sıcak ve soğuk çermikle Paşabahçe Mesire alanı ve yeni yapılmakta olan Sivas’ın yükselen yıldızı Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi medeniyetlere başkentlik yapmış Sivas şehrimizde bu coğrafya da tarihin ve tabiatın ilimize sunmuş olduğu güzelliklerden bir kaçıdır” dedi.

Doğal Afetler Zarar Azaltma Çalışma Grup Başkanı Mehmet Coşkun ise, “ Burada il müdürlüklerimizde yer alan değişik disiplinlerde ki, jeoloji mühendisi inşaat mühendisi gibi, değişik branşlarda ki arkadaşlara özellikle kaya düşmesi konusunda eğitim vermesi planlandı. Sivas ilini tercih etmemizin nedeni Gürün ilçemiz Sarıca’da yapılmakta olan bir kaya ıslah yapısını yerinde görebilmekti. Bunu içinde ilin koşullarını da düşünülerek kaya açısından etkili 20 il tespit edildi ve her ilden 2’şer kişi olmak üzere 40 arkadaşımızı buraya getirdik. Başkanlığımızdan katılan arkadaşlarla beraber bu eğitimi gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Sönmez katılımcılara kaya kütlelerinin mühendislik tanımlaması hakkında bilgiler verdi.

Eğitim programının üç gün süreceği belirtildi.
Kaynak: İHA