İto Ağustos Ayı Meclis Toplantısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, haftaya Hollanda ile bir vize kolaylığı anlaşması imzalayacaklarını belirterek, "Sadece iki evrakla üyelerimiz uzun süreli vize alabilecekler. İlk etapta bin üyemize bir yıllık çok girişli vize verecekler" dedi.

Çağlar, İTO'nun ağustos ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in açıklamasında siyasi riskin yüksek olduğunu ifade ettiğini anımsatarak, "Şaşırdık mı? Şaşırmadık. Niyetlerini raporlaştırdıklarını artık bilmeyen kalmadı. Onlar bizim istikrarımıza şaşırıyor, biz onların beklentilerine şaşırıyoruz. Ve halkımız da ne güzel ayar yapıyor. Orta Doğu'dan Avrupa'ya, ABD'ye kadar dünya krizler içinde yanarken" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin üst üste seçimlerden, istikrarı hedef alan farklı uğraşlardan her seferinde yara almadan daha da güçlenerek çıktığını anlatan Çağlar, Türkiye'nin 18 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü, bunu yaparken cari açık konusunda da ciddi bir düzelme olduğunu kaydetti.

Bu yılın 50 milyar dolar cari açıkla tamamlanacağını, bunun da milli gelirin yaklaşık yüzde 6,2'sine denk geldiğini söyleyen Çağlar, "Normal sınır olarak kabul edilen yüzde 5'e gittikçe yaklaşıyoruz" dedi.

Türk Lirası ile yapılan ihracatta 2002'den bu yana yüzde 1.500 artış olduğunu, bunun Türkiye'ye duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Çağlar, sözlerine şöyle devam etti:
"Diğer taraftan bu çoklu seçim yılına rağmen sanayicinin, reel kesimin güveninde her hangi bir zedelenme yok. Bakın sanayi üretim endeksi geçtiğimiz günlerde açıklandı. 1,4 puan artış var. Sanayide geçen ağustostan beri sürekli bir artış görüyoruz. Tüketici güven endeksi haziran sonucu da yükselişi işaret ediyor. Nitekim sizlerin üniversitemizle yaptığı Ticari Faaliyet Endeksi de bu sonuçları destekliyor. Üretim alanında Ticari Faaliyet Endeksi haziran ayında 51,6, temmuzda ise 41,2 oldu. Ağustostaki beklenti ise 52,8. Hizmet sektöründe endeks; haziranda 48,6, temmuz da ise 46,2 oldu. Ağustos beklentisi ise 47,8 olarak gerçekleşti. Ticaret sektöründe ise endeks; haziranda 41,7, temmuzda ise 41,3 oldu. Ağustos beklentisi ise 49,1. Özellikle ekim ayında beklentilerde iyileşme çok net bir biçimde görülüyor. Ekim ayı beklentimiz; ticaret alanında 60, üretimde 69,4, hizmette ise 50 oldu."

- "Siz Türkiye'nin kredisini değil, kendi kredinizi tüketiyorsunuz"

Çağlar, kredi derecelendirme kuruluşlarına seslenerek, "Siyasi risk diyorsunuz. Riskten söz etmek için belirsizlik gerekir. Türkiye ise belirsizliğin aksine kararlı politikaların, kararlı liderlerin ve kararlı seçmenlerin ülkesi. Şunu bilin ki bu tür açıklamalarla siz Türkiye'nin kredisini değil, kendi kredinizi tüketiyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin binlerce kilometre öteden plazalarda, masa başında analiz edilecek bir ülke olmadığına dikkati çeken Çağlar, Türkiye'nin, ülke ekonomisinin atardamarı iş dünyasına birebir temas edilerek analiz edilebileceğini dile getirdi.

- İstanbul'da temmuzda açılan ve kapanan firma sayıları

Eski işbirliklerinin bozulduğunu, yenilerinin kurulduğunu; bu süreçte Türkiye ekonomisini yeni fırsatların beklediğini kaydeden Çağlar, "Bir gelişme de içeride teşvik sistemimizde yaşandı. Karbon elyaf yatırımları öncelikli teşvikler arasına alındı. Büyük yatırımlara ek destekler getirildi.

KOBİ'lere 10 milyon liraya kadar teknoloji desteği açıklandı" şeklinde konuştu.

İstanbul'da temmuz ayında 3 bin 656 firmanın açıldığını, kapanan firma sayısının ise bin 279 olduğu bilgisini veren Çağlar, bunun yanında sermayelerini yükseltmeyen 14 bin 965 firmanın da resen kayıtlarının silindiğini, İTO'nun üye sayısının da 358 bin 998 olduğu bilgisini verdi.

- "Vize konusunda görüşmeler yapılıyor"

E-İTO projelerini hayata geçirdiklerini hatırlatan Çağlar, "Öncelikle her iş günü ortalama 5 bin adet ürettiğimiz Faaliyet Belgesi ile onaylı Ticaret Sicil Gazetesi Sureti, artık internetten çok daha kolay verilecek" dedi.

Çağlar, 2008'de başlayan küresel krizle birlikte G-20 içindeki iş dünyası temsilcilerinin Business 20 adıyla bir yapılanmaya gittiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye 2015 yılında G-20'nin dönem başkanlığını devralıyor. İstanbul G-20 zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda İTO olarak temmuz ayında, halen dönem başkanı olan Avustralya'daydık. B 20 toplantısına iştirak ettik. Temaslarda bulunduk ayrıca Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında, B 20 Yürütme Kurulu oluşturuldu. Zirve boyunca dünyanın gözü kulağı İstanbul'da olacak. Bu büyük bir fırsat. Oda olarak da bu işe özel bir önem veriyoruz."
Haftaya da Hollanda ile bir vize kolaylığı anlaşması imzalayacaklarını belirten Çağlar, "Sadece iki evrakla üyelerimiz uzun süreli vize alabilecekler. İlk etapta 1000 üyemize bir yıllık çok girişli vize verecekler" müjdesini paylaştı.
Çağlar, İtalya, İspanya, Malta, Yunanistan ve Belçika Başkonsolosluklarına yapılan ziyaretlerde de vize konusunda görüşmeler yapıldığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA