Düzce'de Bitkilerin Envanteri Çıkarılıyor

Düzce Üniversitesi (DÜ) Orman Fakültesi bünyesinde kurulan herbaryumda, bölgedeki bitki türlerinin envanteri çıkarılıyor.

Herbaryumun kurucusu DÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Aksoy, AA muhabirine, herbaryumun kurutulmuş bitki örneklerinin belli sistemle düzenlenerek saklandığı birim olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirdiği "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme" projesi kapsamında, bölgedeki bitki türlerini incelediklerini kaydeden Aksoy, yaklaşık on bin çeşit bitki türü bulunduğunu dile getirdi.
Proje kapsamında arazi çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Aksoy, ilk etapta envanter amaçlı iç su balıklarından örnekleme, kuş sayımı ve memeli hayvan gözlemi yaptıklarını aktardı.
Çalışmanın sonraki aşamasında damarlı bitkiler, sürüngenler ve çift yaşamlı canlı gruplarının envanterinin çıkarılacağını anlatan Aksoy, projenin en önemli amaçlarından birinin biyolojik çeşitliliğin izlenmesine yönelik veriler elde edilmesi, izleme metodolojisi oluşturulması ve izleme için gerekli önerilerin yer aldığı raporun hazırlanması olduğunu vurguladı.
- Bin 100 bitki türü bulunuyor
"Düzce bölgesi, kendine has çok özel havzadır" diyen Aksoy, "Bu küçük havza, Türkiye'nin en küçük illerinden olmasına rağmen, yaklaşık bin 100 bitki türünü barındırmaktadır" şeklinde konuştu.

Aksoy, şöyle devam etti:
"Bu da demek oluyor ki Düzce'nin yüzde 8'lik kısmı endemizm oranına sahip. Düzce, Batı Karadeniz'in en önemli flora, yani bitki merkezlerinden birisidir. Bu projeyle Düzce'nin tüm biyoçeşitlilik envanteri çıkmış olacak. Proje sonunda Düzce'nin sürüdürülebilir biyoçeşitlilik yapısına göre doğasının yeniden planlanması gerekmektedir.
Projedeki amacımız, Düzce'nin biyoçeşitlilik envanterini yapmak ve biyoçeşitliliği koruyarak sürdürülebilir yaşam tarzının oluşturulması. Melen Suyu Projesi ile bu havza, İstanbul'un en önemli su kaynaklarından birisi oluyor. Dolayısıyla İstanbul'un Düzce'ye gözü gibi bakması gerekiyor."
Aksoy, biyolojik çeşitlilik verilerinin Nuh'un Gemisi Veri Tabanı'na girilerek, depolanacağına dikkati çekerek, ülkenin biyoçeşitlilik verilerinin veri tabanı aracılığıyla tablo, grafik ve harita bazında sorgulanabileceğini kaydetti.

Biyolojik çeşitlilik konusundaki değişimlerin anlık izlenebileceğini belirten Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Örneklerin dijital olarak taranması, sanal herbaryum oluşturma ve web sayfası çalışmaları devam etmektedir. Bölgede yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 'Düzce Pelemir Otu' ve 'Düzce Peygamber Çiçeği' adını verdiğimiz iki yeni bitki türünü keşfederek literatüre kazandırdık."
Kaynak: AA