Gaün Türk Dünyası Eğitim Birliğinin Merkezi Oluyor

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından desteklenen ‘Türk Dünyası Vatandaşlığı’ projesi kapsamında; Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu işbirliğiyle Kırgızistan-Türk Manas Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akmatalı Alimbekov tarafından ‘Türk Dünyası Vatandaşlığı ve Türk Dünyası Eğitim Birliği Bağlamında Kırgızistan Eğitim Sistemi’ adlı konferans verildi.

Gaün Türk Dünyası Eğitim Birliğinin Merkezi Oluyor

Konferansta, Kırgızistan hakkında genel bilgiler ve Kırgız Eğitim sistemini açıklayan Manas Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akmatalı Alimbekov, iki kültür arasındaki benzerliklerle ilgili çarpıcı örnekler verdi.

Prof. Dr. Alimbekov, Kırgızların Orta Asya’daki tarihi en eski milletlerden birisi olduğunu ve çok eski devirlerden itibaren göçebe yaşam tarzını benimsediklerinden yerleşik bir devlet kuramadıklarını söyledi.

Kırgızistan Cumhuriyeti’nin 31 Ağustos 1991 yılında bağımsız bir devlet statüsü kazandığını belirten Prof. Dr. Alimbekov, 1917 yılında Rusya’da meydana gelen devrimin Kırgız Devleti’nin kurulmasında temel olduğunu ifade etti.

Kırgız ve Türk Halklarının ortak değerleri olduğu vurgusunu yapan Prof. Dr. Alimbekov, “Kırgız-Türk Halklarının birliği hakkında fikirler yeni ortaya çıkmış değil. Bu konuda eski ve yeni kültürel birçok eserde sürekli tekrarlanarak halkın düşünce temellerine işlemiş. Manas Destanında yeni kuşaklara eski ataları olan Türk halklarının kardeş ve akraba oldukları, onlarla daima birlik ve uyum içinde yaşamalarının gerekliliği hatırlatılır” dedi.

Eğitim politikalarının düzenlenmesinde karşılıklı işbirliği içinde olunması önerisinde bulunan Prof. Dr. Alimbekov, “Eğitimin hedefleri ve içeriğinde gençlere Türk Dünyasının değerlerinin öğretilme yollarının arttırılması gerekir. Her bir Türk vatandaşı kendisini 200 milyonluk Türk ailesinin bireyi olarak görmeli” şeklinde konuştu.

Projenin ‘Türk Dünyası Vatandaşlığı’ ve ‘Türk Dünyası Eğitim Birliği’ olmak üzere iki aşamalı olduğunu belirten GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Bay, Gaziantep Üniversitesi öğretim elamanlarının girişimiyle Orta Asya ve balkanlar olmak üzere tüm Türk Dünyasındaki yüze yakın eğitimcilerin bir araya getirildiğini ifade etti.

Kısa adı TURKDEB olan bu birlik ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Erdal Bay, “Farklı coğrafyalarda yaşıyor olsalar da, aynı soydan gelen, ortak tarih ve kültürel değerlere sahip olan toplumların ortak paydada işbirliği içerisinde geleceği inşa etmelerinde, eğitim sistemlerinin önemli etkisi olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Bay, “Farklı coğrafyalarda yaşıyor olsalar da, aynı soydan gelen ortak tarih ve kültürel değerlere sahip olan toplumların homojen toplumlar olarak ortak paydada işbirliği içerisinde geleceği inşa edebilmelerine katkı sağlayabilmek için “Türk Dünyası Eğitim Birliği’ni kuruyoruz” şeklinde konuştu.

Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen programın açılışında konuşan GAÜN Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hilmi Bayraktar, konferansın ‘Türk Dünyası Vatandaşlığı’ projesi kapsamında düzenlendiğini söyledi.

Doç. Dr. Bayraktar, “Gruplaşmaların, ittifakların hızla çoğaldığı bir dünyada Türk Dünyasının Türkiye’nin de bir takım ittifaklara girmesi kaçınılmazdır. Türkiye, İslam Birliği gibi bir teşkilatın, Birleşmiş Milletler’in, NATO’nun üyesidir” diyerek, Türk Dünyası ile Türkiye’nin ilişkilerinin maddi ve manevi yönlerini anlattı.

Farabi ve Mevlana gibi programları geliştirerek Türk Dünyasıyla ortak insan, ortak zihniyet, mantıkta, felsefede insan yetiştirmek için çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bayraktar, ‘Türk Dünyası Vatandaşlığı’ projesindeki ilk adımın Kırgızistan Eğitimi olduğunu vurguladı.

Konferansın sonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Gaziantep Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Filiz tarafından Manas Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akmatalı Alimbekov’a katılım belgesi ve hediye takdim edildi.
Kaynak: İHA