İnci Kefalinin Üreme Döneminin Sona Ermesi

Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Kaçak avcılık daha çok kırsalda yapıldığı için buraların güvenliğinden sorumlu jandarma birlikleri her yıl olduğu gibi bu yıl da inci kefalinin korunmasında ana rolü üstlenmiş durumdadır" dedi.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde üremek için tatlı sulara göç eden inci kefali, bu yılki üreme dönemini tamamladı.
Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı açıklamada, suyun tersine yüzmesi ve engelleri zıplayarak aşmasıyla izleyenlere büyük bir görsel şölen sunan inci kefalinin üreme döneminde avlanmaması için bu yıl alınan önlemlerin sonuç verdiğini belirtti.

Balığın korunması ve avlanmamasıyla ilgili çalışmalarla halkın bilincinin arttığını ifade eden Sarı, göl suyunun tuzlu ve sodalı olmasından dolayı inci kefalinin üremesine uygun olmadığını, bu nedenle balıkların göl çevresindeki 101 akarsu yatağına göç ederek yumurtasını bırakarak üremeyi gerçekleştirdiğini söyledi.

Sarı, "Kaçak avcılığın önlenmesinde dere boylarında bulunan köylerde yaşayan vatandaşların geçmiş yıllara oranla daha fazla bilince sahip olduğu gözlenmiş olup, kaçak avcılığın köylülerden daha çok farklı birçok illegal işle uğraşan bir grup suç şebekesi tarafından yürütüldüğü, bu suç şebekesinin kamu kurumlarında da uzantılarının olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.
İnci kefalinin kaçak avlanmasını önlemek amacıyla İl Jandarma Komutanlığına bağlı birimlerin yaptığı uygulamanın balık avlanmasını önemli oranda engellediğine dikkati çeken Sarı, yol kontrollerinde kaçak inci kefali taşıdığı tespit edilen araçlara 15 gün süre ile uygulanan trafikten men cezasının da etkili bir uygulama olduğunu bu sürenin uzatılmasının faydalı olacağını kaydetti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleştirilen "Dünyanın en kalabalık kahvaltı rekoru" denemesinin yapıldığı dönemle balık göçünü izlemeye gelen vatandaşların sayısında önemli bir artış yaşandığına değinerek, şöyle dedi:
"Van Gölü inci kefalinin kaçak avcılığının her yıl azaldığına ilişkin gözlemimiz bu yıl da devam etmiştir. Kaçak avcılık daha çok kırsalda yapıldığı için buraların güvenliğinden sorumlu jandarma birlikleri her yıl olduğu gibi bu yıl da inci kefalinin korunmasında ana rolü üstlenmiş durumdadır. Van İl Jandarma Komutanlığı tarafından Muradiye ve Erciş'te komando birliklerinin dere boylarında önleyici kuvvet olarak görevlendirilmesi kaçak avcılığın önlenmesinde çok etkili olmuştur. Erciş Jandarma Asayiş Bot Timi, Erciş bölgesinde kaçak avcılığın önlemesinde oldukça etkili bir mücadele yürütmüş olup, Edremit Jandarma Asayiş Bot Timinin de Muradiye'de görevlendirilmesi kaçak avcılığın azalmasını sağlamıştır."
Kaynak: AA