Yalova'da Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri Yeniden Yapılacak

Tarihi Kırkpınar güreşlerinden sonra en eski yağlı güreş organizasyonlarından biri olan ve 5 yıldır maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamayan Fevziye Yağlı Güreşleri'nin bu yıl 108'incisi düzenlenecek.

Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünde 100 yılı aşkın süredir düzenlenen güreş organizasyonunun bu yıl yapılacağı bildirildi.

1901 yılından itibaren aralıksız olarak devam eden güreşler 2001, 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamamıştı.
Bu yıl tarihi güreşlere Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar "Ağalık" yapacak.
108. Fevziye Güreşleri 30 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00'de başlayacak. Başpehlivanlık ve madalya töreni ise saat 19.00'da gerçekleşecek.
-Fevziye Güreşleri
Yalova'da 1800'lü yılların sonunda Kafkasya'dan göçenlerin kurduğu Fevziye köyünde, 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler, zamanla tüm çevre köylerinin toplandığı, etli pilav ikram edilen ve yağlı güreş tutulan özel bir gün haline getirildi.

Fevziye Köyü Güreşleri 1960 yılına kadar Köy Muhtarlığının ve gençlerin organizasyonunda devam etti. Bu tarihten sonra Köy Cami Yaptırma Derneği yararına 1968 yılına kadar güreş organizasyonunca sürdürüldü. 1968 yılında kurulan Fevziye Köyü Dayanışma ve Güzelleştirme Derneğine devredildi. Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin her tarafından gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri için köyde özel olarak güreş alanı, türbin, soyunma odaları bulunan spor tesisleri kuruldu.
Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiye'nin her tarafından gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri aynı zamanda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için de bir prova özelliği taşıyordu.
Kaynak: AA