Kuzeydoğa Derneği, İlklere İmza Attı

KuzeyDoğa Derneği, Türkiye ve yurt dışında verici takarak izlediği bozayı, kurt, ayı, vaşak, akbaba ve diğer kuşlarla ilgili yaptığı çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de ilk kez bir vaşağın yakalanıp verici takıldığı, bir ötücü kuşun göçünün başından sonuna kadar takip edildiği, Aras Nehri Kuş Cenneti'nde üreyen büyük kamışçın kuşlarının kışı Uganda, Kenya ve Tanzanya'da geçirip üremek için Aras Nehri Kuş Cenneti'ne geri geldiğinin anlaşıldığı ifade edildi.
Açıklamada, ilk kez 2013 yılında kuşların coğrafik konumunu belirlemede kullanılan 1 gramlık geolocator kullanıldığı, 4 büyük kamışçın kuşunun Afrika'dan üremek için Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti'ne geri döndüğü, cihazların çıkarılmasının ardından indirilen verilerde 30 gramlık kuşların bir haftada Iğdır'dan Doğu Afrika'ya gittiği, zorlu Sahara Çölü'nü de geçtiğinin tespit edildiği bildirildi.

Büyük kamışçına 1 gramlık GPS cihazı takıldığı vurgulanan açıklamada, "Geçen yıl çıkan bu cihaz, test etmesi için Şekercioğlu'na verildi ve dünyada ikinci kez kullanıldı. Türkiye'de ilk kez bir bozayıya, kurda gece görüşlü National Geographic CrittercamTM takıldı. Avrupa'nın en büyük 3 yırtıcı memeli türünün hepsine aynı haftada verici takıldı. Bozayı, vaşak ve kurt. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün test etmesi için Şekercioğlu'na verdiği ilk Türk üretimi güneş panelli GPS-GSM cihazı bir küçük akbabaya takıldı ve başarıyla çalıştı" denildi.
Uydu vericili GPS tasma ve National Geographic CrittercamTM ile bozayı, vaşak izlendiği ifade edilen açıklamada, ekip çalışmasıyla Türkiye'de 10, Etiyopya'da 2 küçük akbabaya bir düzine verici takıldığı belirtildi.
Açıklamada, 34 kuşa geolocator, 10 kuşa 1 gramlık GPS cihazı takıldığına vurgu yapılarak, şu bilgilere yer verildi:
"1 gramlık geolocatoru, Şekercioğlu'nun ekibi 2013 yılında Türkiye'de ilk kez kullandı. Takılan kuşların seneye tekrar yakalanıp verilerin indirilmesi gerekli. Geçen yıl 30'una takıldı. 4'ü Aras Nehri Kuş Cenneti'nde bu yıl tekrar yakalandı, verileri indirildi. Bu yıl geri gelen kuşların geolocator verileri, Uganda, Kenya ve Tanzanya'da kışladıklarını gösterdi. 1 gramlık GPS cihazı, Şekercioğlu'nun ekibi Türkiye'de ilk kez kullandı. Takılan kuşların seneye tekrar yakalanıp verilerin indirilmesi lazım. Bu cihaz geçen yıl çıktı ve şirket Şekercioğlu'ndan test etmesini istedi. Pilot projesinden sonra dünyada ilk kez Türkiye'de kullanıldı. Ekip büyük kamışçın kuşlarına 10 tane taktı."
- 3 yılda 27 bozayıya verici takıldı
KuzeyDoğa Derneği ve Utah Üniversitesi ekibiyle 3 yılda 27 bozayı, 14 kurt ve 3 vaşağa 34 verici ve 8 CrittercamTM takan Șekercioğlu, bugüne kadar bir kurdun, yılda en fazla 5 bin 400 kilometrekare, ayının bin 160 kilometrekare dolaşabildiğini belirtti.

Sarıkamış Milli Parkı'nın kurt ve ayı için yetersiz kaldığını ifade eden Şekercioğlu, "Kurdun alanı, 230 kilometrekarelik Sarıkamış Milli Park Alanı'nın yaklaşık 25, ayının alanı ise parkın 5 misli. Bu da milli parkın ne kadar yetersiz kaldığını ve bu büyük yırtıcı hayvanların Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridoruna ne kadar ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Koridor, 285 kilometrekarelik alanıyla Sarıkamış Milli Parkı'ndan daha büyük bir alanı koruyacak ve ağaçlandıracak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 4,5 milyon ağaç dikerek orman parçalarını 162 kilometre uzunluğunda bir şerit olarak birbirlerine ve Karadeniz ile Kafkasların büyük ormanlarına bağlayacak."
Kaynak: AA