Çorum Teknokent’in Temeli Atıldı

Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) temeli atıldı.

Çorum Teknokent’in Temeli Atıldı

Hitit Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 18 Şubat'ta 5 milyon 50 bin Lira bedelle ihale edilen Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi binasının 240 günde tamamlanması planlanıyor.

Temel atma törenine Vali Sabri Başköy, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Vekili Ahmet Yabacıoğlu, Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ile meclis üyeleri, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TEKNOKENT’in sanayi şehri olan Çorum’da çok önemli bir boşluğu dolduracağını ve şehri ileriye taşıyacak önemli bir yatırım olduğunu kaydederek, “Buradan Çorumlulara sesleniyorum bir fikriniz varsa, artık bu fikirlerin projeye, projelerin ise ticari ve katma değeri yüksek her türlü ürüne dönüşmesine vesile olabilecek bir TEKNOKENT’imiz var” dedi.

TEKNONET’in Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından uygulanan Güdümlü Proje Desteği kapsamında kurulduğunu belirten Alkan, TEKNOKENT’TE Hitit Üniversitesi’nin yüzde 46, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün yüzde 52, İl Özel İdaresi’nn yüzde 1, Ticaret ve Sanayi Odası’nın ise yüzde 1 ortaklığı bulunduğunu belirtti.

Günümüzde refah düzeyi yüksek, kalkınmış ülkelere bakıldığında hemen tümünün ortak özelliklerinin teknolojiyi üretme ve bunu pazarlayabilme kapasitesine sahip olduğunun görüldüğünü kaydeden Alkan, “Bilim ve teknoloji dünyasındaki baş döndürücü gelişmeler ülkeler arasındaki sınırları pratik olarak ortadan kaldırmış, küreselleşme sonucu tüm dünya artık herkes için büyük ama zorlu bir pazar haline gelmiştir.Bu yarışta güçlü bir şekilde ayakta kalmak ve büyümek için tüm işletmelerin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmeleri ve bunları üretime dönüştürmeleri artık olmazsa olmazlardan olmuştur. Kendi teknolojisini üretme ve markalaşma, firmaların küresel ekonomide kalıcı olmalarının en temel unsurlarından birisi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

TEKNOKENT’lerin üniversite-sanayi iş birliğini sağlama konusunda dünyada en başarılı model olarak öne çıktığını vurgulayan Alkan, “Üniversitelerdeki bilgi birikiminin sanayiye aktarılması, birbirine benzer şirketlerin bir araya getirilerek sinerji sağlanması, Ar-Ge tabanlı çalışmaların yapılması, teknoloji yoğun sanayi kollarının bulundukları yerlerde güçlendirilmesinin sağlanması, teknoloji transferinin sağlanması, yeni bölgelerde sanayinin gelişiminin desteklenmesi, sanayinin rekabet gücünün artırılması, yenilikçi çalışmaların gerçekleştirilmesi, eğitimin yanı sıra daha etkin çalışma koşulları ile verimliliğin artırılması ve uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesi için Teknokentler en iyi fırsattır” şeklinde konuştu.

Çorum’a kurulan TEKNOKENT’in de önemli bir işleve sahip olacağını, bir sanayi şehri olan Çorum’u başta olmak üzere tüm ülkeden gelecek firmalar aracılığıyla, katma değeri yüksek, nitelikli Ar-Ge faaliyetlerine ev sahipliği yapacağını kaydeden Rektör Alkan, “Yüksek teknoloji firmalarını şehrimize çekmek için önemli bir araç olacak olan Teknokent'imiz, ileri teknoloji sektörlerinde istihdamın artmasını sağlayacak, yeni firmaların kurulmasını özendirerek çeşitliliği artıracak, yüksek katma değer üretecek yeni uygulama alanları açarak ilimize ekonomik açıdan katkı sağlayacak, üniversitelerde yapılan Ar-Ge çalışmalarının sanayiye uygulanarak ekonomik değere dönüşmesini sağlayacak olup, beraberinde çok ciddi kazanımlar getirecektir. Artık günümüzde üniversitelerden beklenen sadece gençleri en iyi şekilde eğitmeleri değil aynı zamanda Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, araştırma-geliştirme, teknoloji bulma ve bilim üretme faaliyetlerine de büyük katkı vermeleridir. Bu noktada Teknokentler, beklentilerin karşılanabilmesi için en iyi fırsattır. Ancak şu unutulmamalıdır ki, 1950'li yıllarda ABD'de kurulan Silikon Vadisinin şu an geldiği noktanın arkasında onlarca yıllık bir geçmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla Çorum'da da Teknokentimiz kurulduktan sonraki hafta birden bire ilimizde uluslararası firmaların çok yoğun faaliyet göstermeye başlayacaklarını, birden bire ilimizde ihracat patlaması yaşanacağını beklemek, tohum ekmeden hasat yapmayı beklemek kadar anlamsız olacaktır. Eğer biz doğru bir strateji ile Teknokentimizi hep birlikte el ele vererek şekillendirirsek, inanıyorum ki Çorum için yoğun bir şekilde yapacağımız çalışmalar ile hedeflenen süreler daha öne çekilecektir. Bu vesile ile ben tüm Çorumlu hemşehrilerimize sesleniyorum, bir fikriniz varsa, artık bu fikirlerin projeye, projelerin ise ticari ve katma değeri yüksek her türlü ürüne dönüşmesine vesile olabilecek bir Teknokentimiz var”
Vali Sabri Başköy, Teknokent ile birlikte Çorum’un prestijinin bir gömlek daha yukarıya çıkacağını söyledi.

Başköy, Teknokentlerin ülkelerin prestij projeleri olduğunu ifade etti.

Vali Başköy, “Çorum Teknokent, çalışma itibariyle anonim şirketi olarak yapılanmıştır. Bu şirket, teknokenti çalıştıracak. Amacımız, Çorum ilinin prestijini bir gömlek daha yukarı çıkarmaktır. Artık yükte hafif pahada ağır ürünlerin ihracatına önem veriliyor. Yazılım yapmak isteyen, proje üretmek isteyen firmaları Çorum Teknokent’e bekliyoruz. Firmalar Çorum’a gelsin ve yeni ar-ge çalışmalarını burada yapsın” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte Teknokent’in temelini attılar.
Kaynak: İHA