Kadın Girişimciler Diyarbakır’da Bir Araya Geldi
Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) 2008’den bu yana yaklaşık 5 bin girişimciyi ağırladığı Kadın Girişimci Buluşmaları’nın 29. toplantısı, Diyarbakır’da gerçekleştirildi.
Katılımın yüksek olduğu toplantının konuşmacıları arasında; Garanti Bankası ve KAGİDER yöneticilerinin yanı sıra, deneyimli kadın profesyoneller de yer aldı. Açılışta bir konuşma yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Garanti Bankası olarak, düzenlediğimiz buluşmalar ve geliştirdiğimiz platformlar aracılığıyla, Diyarbakır gibi Anadolu’nun pek çok ilinde tanıma fırsatını bulduğumuz kadınların, ne denli büyük potansiyel taşıdığını görüyoruz. Aslında en başta yapılması gerekenin; aile ve eşlerinin desteklemesinin yanı sıra, kadınlarımızın potansiyelini keşfetmesi ve kendilerine güvenmesi olduğunu düşünüyoruz. Gücünün farkına varan kadınların, en az erkekler kadar başarılı olacağına inanıyoruz. Kadınlarımızın, doğuştan sahip olduğu üstün iç görüyle yörenin nabzını tutacağına, ihtiyaçları saptayıp yeni iş alanları açacağına, dayanıklılığı, sabrı ve çok yönlülüğüyle her işin altından kalkacağına inanıyoruz” dedi.
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ise “Diyarbakır’ın yer aldığı bölgede iş gücüne katılma oranı yüzde 38, istihdam oranı yüzde 31, işsizlik oranı ise yüzde 18’dir. Doğunun batıya açılan kapısı olan Diyarbakır’ın kadın ve erkek çalışma potansiyelinin bu rakamlardan çok daha fazla olduğuna inanıyorum. Bölgesel kalkınmada faydalı olan projelerle gelişmelere ilaveten daha fazla girişimin hayata geçirilmesi ile yerel kalkınma hız kazanacaktır. Burada kadınlara da büyük görev düşmektedir. Özellikle eğitimlerini tamamlamış genç kadınların evde oturmak yerine, uzmanlıklarını değerlendirecekleri sektörlerde iş hayatına atılmaları ve bu bilinci çevrelerine de yaymaları gerekmektedir. Kadın temsilinin bölgede aktif olduğunu görüyoruz. Bu nedenle kadının iş hayatında da harekete geçmesi, söz konusu oranları olumlu yönde değiştirecektir. KAGİDER olarak bizler de bu gelişmelere destek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantı “Finansmana Erişim, Pazarlama ve Satış” başlıklı ilk paneli, Piramit Danışmanlık’tan Berrin Kuleli’nin “Geleneksel Pazarlama ve Satış Kanalları” konulu sunumuyla başladı.
Ardından söz alan Garanti Bankası KOBİ Pazarlama Bölümü Küçük İşletmeler Pazarlama Yöneticisi Selin Öz, Garanti’nin kadın girişimcilere yaklaşımını anlattı. Tarımsal Pazarlama’dan Tülin Akın ise “Rol Model” başlıklı bir konuşma yaptı. “Değişen Dünya Düzeninde Girişimcilik” başlıklı ikinci panelde; DirectComm’dan Sanem Oktar Öğüt “İşinizi Büyütürken Dijital Pazarlama”, Özsan Eğitim ve Danışmanlık’tan Ayşegül Özsan ise “İş Yaşam Dengesi” başlıklı sunumlarıyla yer aldı. Her iki oturumun sonunda, konuklardan gelen sorular cevaplandırıldı.