Başkan Tarhan Açıklaması
İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli’ye bağlanan eski beldelerin özellikle imar ve personel politikalarında birbirinden çok farklı, birbiriyle uyumsuz uygulamalarla çok amatörce yönetildiğini ve yanlışlıklar yapıldığını belirterek, “Mezitli Belediyesi tam bir yamalı bohça gibi” dedi.
Mezitli Belediye Başkanlığı koltuğunda 2,5 ayı geride bırakan Neşet Tarhan, en büyük sorununun, geçmişten gelen birikmiş sorunlarla baş etmek olduğunu söyledi.
Tarhan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiğinde nasıl bir Mezitli ile karşılaştığını anlattı. “Mezitli Belediyesi tam bir yamalı bohça gibi. Diğer belediyelerde bu yamalı bohça özelliğini göremezsiniz” diyen Tarhan, yeni Büyükşehir Yasası ile Mezitli’ye bağlanan eski beldelerdeki farklı uygulamaların ilçeyi bu noktaya getirdiğine işaret etti. Tarhan, “Özellikle imar başta olmak üzere Tece Belediyesi farklı uygulamalar yapmış, Davultepe Belediyesi çok farklı yapmış, Kuyuluk Belediyesi kendine göre çok farklı yapmış. Oysa bunlar şu anda iç içe, aynı belediye içerisinde. Çok farklı anlayışların sergilendiği başta imar konusu olmak üzere personel politikaları da bunun içerisinde, böyle bir birbiriyle uyumsuz olan, çok amatörce yönetilmiş, profesyonel olmayan kadrolarla bir takım da yanlışlıkların yapıldığı böyle belediyeleri de içerisine alan bir Mezitli Belediyesi” diye konuştu.
“EN BÜYÜK SORUNUM, GEÇMİŞTEN GELEN BİRİKMİŞ SORUNLARLA BAŞ ETMEK”
İlçenin bu duruma gelmesinden geçmişteki Mezitli Belediyesi yönetimlerini sorumlu tutan Tarhan, sorunlarda eskiden gelen bir birikim olduğunun altını çizerek, “Geçmişte bizim düşündüğümüz anlamda daha gerçekçi, daha akılcı, daha rasyonel bir yönetim vardır diyemeyiz. Eskiden gelen bir birikim var sorunlarda. Özellikle imar başta olmak üzere belediyenin kendi iç idari yapılanmasında sorunlar var. Zaten idari yapılanma sağlıklı olmuş olsa burada, oradaki olumsuzluklara müsaade edilmezdi. İdari yapılanmadaki zayıflık kent bütününde imar yönünden yanlış hareketlere yol açmış. Benim buradaki en büyük sorunum, geçmişten gelen birikmiş sorunlarla baş etmek. Yoksa sıfırdan burada başlasaydım çok daha rahat edecektim, kolay olacaktı” ifadelerini kullandı.
Mezitli’de yapıların yarısından çoğunun genel iskana sahip olmadığına dikkat çeken Tarhan, bu durumun da hiçbir belediyede görülmediğini vurguladı. Müteahhitlerin büyük bölümünün inşaatları tam olarak bitirmeden veya projesine uygun olarak yapmadan gittiğini dile getiren Tarhan, ruhsatına aykırı olarak yapılan inşaatlar nedeniyle hem konut sahiplerinin hem işyeri sahiplerinin ruhsat alamadıkları için sorun yaşadıklarını kaydetti.
Tarhan, “Mezitli’deki birçok yapı ruhsata aykırı olduğu için yıkım kararı alınmış fakat yıkılmamış. Birçok yeşil alana işyeri yapılmış. Hatta belediyeler de bunu zaman zaman yasal olmadığı halde yapmışlar, kiraya vermişler. Yıllarca kiraya vermeden bu araziler işgal edilmiş. Hala var, topluma ait olan bu alanların kentin önemli noktalarında işgal edildiğini görüyoruz. Bunların hiç birisine elbette müsaade etmeyeceğiz, her kim olursa olsun, siyasi düşüncesi ne olursa olsun, imarda ne gözüküyorsa böyle olacaktır. Emlak vergisini, ruhsatını yasal sınırlar içinde yapan esnaf veya vatandaşın burada bir cezası olmamalı. Oysa şimdi bizim burada toplumda genelde imarını, ruhsatını yasaya göre almış, vergisini normal veren vatandaş cezalandırılmış oluyor aksi takdirde. Buna müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞIN SUÇU YOK. YIKAMAYIZ”
Yasaya göre yıkılması gereken binaları yıkmanın, suçu olmayan vatandaşa haksızlık olacağını da belirten Tarhan, sorunu yeni imar planı çalışmalarıyla çözmeye çalışacaklarını ifade etti.
Bu binaların bazılarının ruhsata uygun hale gelmesinin mümkün olmadığını da dile getiren Tarhan, şöyle devam etti: “Vatandaş, işyerini yeşil alana, yola yapmışsa bunlara müsaade edilmesi mümkün değil. En büyük sorun, mağdur olan vatandaş. Vatandaşın hiçbir suçu yokken müteahhitten daire almış, işyeri almış, bina bitmiş, müteahhit belediyeden genel iskanı alamamış veya müteahhit gitmiş buradan. Şimdi burada vatandaşın suçu yok, yıllardır da oturuyor bu binada. Bu binayı inşaat fazlası oldu diye yıkmanız da mümkün değil. Yasaya bakarsanız yıkılması gerekir. Bunu önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nde başlayacak Çevre Düzeni Planı ve nazım imar planı çalışmaları kapsamında ele alacağız. Giderilebilecek olanların büyük bölümünü nazım imar planı çalışmalarıyla mevcut durumunu koruyarak, bu şekilde plan notlarıyla bu sorunu halletmeye çalışacağız. Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bu yeni imar planı teklifini götüreceğiz. Vatandaşın mağduriyetini bu şekilde önlemek istiyoruz.”
“HAZİNEYE AİT ARAZİLERDE TİCARİ KAZANCA MÜSAADE ETMEYECEĞİM”
Sahilin Mezitli için çok önemli olduğunu vurgulayan Tarhan, sahilde boydan boya hazineye ait araziler olduğuna işaret ederek, bu arazilerde ticari kazanç sağlanmasına da asla müsaade etmeyeceğinin altını çizdi. Tarhan, bu konudaki kesin tavrını da şöyle dile getirdi: “Kıyı kenar çizgisiyle deniz arasında kalan hazineye ait arazilerde bir tek kişi ticari kazanç sağlamayacak, bir tek kişiye müsaade etmeyeceğiz ve etmiyoruz. Eğer bir kişiye müsaade ettiğim duyulursa herkes gelsin. Tek bir kişinin toplumun malı olan hazine arazisinden bir çıkar sağlamasına müsaade etmeyeceğiz. Çünkü bu deniz herkesin denizi, bu kumsal herkesin kumsalıdır. Burada bir ihtiyaç varsa bunu da ben yaparım. Şezlong, şemsiye, duş gerekiyorsa ben koyacağım, çöp kutusu, tuvalet gerekiyor ki adım adım bunları yapıyoruz. Sahilde göreve geldiğimden bu yana 2 ayda çok yol kat ettik. Hiç yeterli değil, daha çok yapacak işimiz var. Çünkü Mezitli’nin sahili dünyanın turizm merkezlerinden çok daha ileride. O noktaya gelebilmemiz için bir hayli çaba göstermemiz gerekiyor. Çalışacağız bunu, vatandaşlar görecek, her hafta, her ay bir öncekinden çok daha güzel sahil görecekler, görüyorlar zaten şu anda. Onun için sahilimize de sahip çıkacağız, her metrekare alana da sahip çıkacağız imar yönünden. Namuslu, yasalara uyan vatandaşla diğerlerini ayırt edeceğiz burada.”