Chp'li Atıcı, Akkuyu Çed Raporu'nu Meclise Taşıdı

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, Akkuyu Nükleer Santrali için sunulan 2. ÇED Raporu’nda eksiklikler tespit edildiği halde reddetmek yerine neden süre verildiğini sordu.


CHP’li Atıcı, İçel’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali için Bakanlığa sunulan 2. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu’nu Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı'na, Bakan Yıldız'ın yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atıcı, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Nükleer Güç Santrali, Radyoaktif Atık Depolama Tesisi, Rıhtım, Deniz Dolgu Alanı ve Yaşam Merkezi” projesine ilişkin 1. ÇED Raporu’nun, İnceleme Değerlendirme Kurulu tarafından Ekim 2013’te reddedildiğini anımsattı. Projenin 2. ÇED Raporu’nun da revize edilerek Bakanlığa sunulduğunu dile getiren Atıcı, “Sunulan 2.ÇED Raporu’nun da eksik olduğu, ancak bu eksik raporu reddetmek yerine, eksikliklerin şirkete bildirilerek tamamlanmasının istendiği bilgisi edinilmiştir” dedi.

Bu kapsamda, Bakan Yıldız’a, “Akkuyu Nükleer Santrali için sunulan 2. ÇED Raporu’nda eksiklikler tespit edildiği, raporu reddetmek yerine raporun tamamlanmasının istendiği ve süre verildiği doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir? Verilen süre nedir?” diye soran Atıcı, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
“Raporu reddetmek yerine, eksikleri gidermek için süre vermek yasal mevzuat karşısında çalışmalara başlamış olan şirkete zaman kazandırılmakta mıdır? ÇED raporları kaç kez reddedilince şimdiki nükleer santral projesinden vazgeçilecektir? Eksikliklerin giderilmesi için ne kadar beklenecektir? ‘Nükleer Güç Santrali Radyoaktif Atık Depolama Tesisi, Rıhtım, Deniz Dolgu Alanı ve Yaşam Merkezi’ projesine ilişkin, ilgili şirketin revize ederek sunduğu 2. ÇED Raporu hangi tarihte verilmiştir? Raporu kamuoyu ile paylaşacak mısınız? Paylaşmayacaksanız nedeni nedir? 2. ÇED Raporu inceleme değerlendirme kurulu toplantısının ne zaman, nerede yapılacağı neden halen açıklanmamıştır? Bu konuda tarih verecek misiniz? Revize edilmiş 2.ÇED Raporu’nun Bakanlığa sunulmasından itibaren inceleme değerlendirme kurulunun toplanması neye göre belirlenmektedir?”
Kaynak: İHA