Rize, Doğa Turizminin Cenneti

Rize, Kaçkar DağŸları Milli Parkı ve Tunca Vadisi Tabiat Parkı'nın yanı sıra sahip olduğŸu çok sayıda değŸerle doğŸaseverlere alternatif turizm fırsatı sunuyor.

Orman ve Su İşŸleri BakanlığŸı DoğŸa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Kaçkar DağŸları Milli Parkı ve Tunca Tabiat Parkı ile 1 sulak alan, 3 devlet avlağŸı ve yaban hayatı gelişŸtirme sahası, 94 yayla, 151 buzul gölü, 46 şŸelale, 13 tırmanışŸ noktası, 3 buzul, 7 dere, 5 tarihi kale ve 6 termal kaynağŸın Rize'de yer aldığŸını belirtti.

Rize'nin bu özellikleri ile adeta turizm cenneti olduğŸunu ifade eden Bulut, "DoğŸal yaşŸamın korunarak turizmin gelişŸtirilmesi için çalışŸmalar sürüyor. Ayder Hazindak KışŸ Spor Merkezi ihalesi yapıldı. DoğŸu Karadeniz Turizm Master Planı kapsamında güney yayla yolları revize edildi. Zilkale turizme kazandırıldı ve yöre için çok büyük öneme sahip şŸelale yolları düzenlendi" dedi.

Bulut, Kaçkar DağŸları Milli Parkı Sürdürülebilir Turizm Altyapı GelişŸtirme Projesi başŸlatıldığŸını anlatarak, "Rize, Türkiye'nin korunan alanlar bakımından en zengin illerinden biri. DoğŸa koruma faaliyet alanımız 794 bin 530 metrekare ile ilin yüz ölçümünün yüzde 20'sini oluşŸturuyor. Bu Türkiye'nin doğŸaya verdiğŸi değŸerin Rize'deki yansımasıdır. Rize'ye bu özelliğŸi katan başŸlıca değŸer ise 51 bin 500 hektarlık alanı ile Kaçkar DağŸları Milli Parkı'dır" diye konuşŸtu.
Türkiye'deki 3 bin endemik bitki türünden 2 bin 500'ünün Kaçkarlar'da bulunduğŸunu anımsatan Bulut, "Kaçkar DağŸları ile yöre biyolojik çeşŸitlilik ve doğŸa koruma açısından dünyanın 25 sıcak noktasından birini bünyesinde barındırıyor. Sadece biyolojik çeşŸitlilik açısından değŸil, yabani hayvan türlerini de barındırıyor" dedi.

- "Bölge halkı doğŸasını önemsiyor ve koruyor"
Bulut, doğŸa turizminin gelişŸtirilmesi amacıyla yürütülen çalışŸmalardan en önemlisinin Samsun'dan başŸlayıp Batum'a kadar uzanan YeşŸil Yol Projesi olduğŸunu dile getirerek, şŸöyle devam etti:
"Proje, doğŸa turizminde ülkenin değŸerlerini birbirine bağŸlayacak gerçek bir yeşŸil yol. Bu yol, doğŸayı tahrip etmeden doğŸa ile iç içe olmak isteyenlerin ilkbahardan sonbahara kadar kullanabileceğŸi yol olacak. Türkiye'nin en yüksek şŸelalesi Tar şželalesi'ni de tabiat anıtı ilan etmek üzere çalışŸmalara devam ediyoruz. İkizdere Cimil'den Fındıklı Gürcüdüzü Yaylası'na kadar yaylalarımızın etütlerini hazırlayıp turizme kazandırmak için çalışŸıyoruz."
DoğŸa turizmini, doğŸayı tahrip etmeden gelişŸtirmeye önem verdiklerini vurgulayan Bulut, şŸunları kaydetti:
"DoğŸu Karadeniz, doğŸa turizmi bakımından Türkiye'nin sayılı alanlarını kapsıyor, Rize ise adeta bayrak değŸerleri barındırıyor. Bölge halkı doğŸasını önemsiyor ve koruyor. DoğŸanın bu kadar doğŸal kalmasını yöre halkına borçluyuz. Bölgeye gelen ziyaretçiler doğŸa karşŸısında şŸaşŸkınlıklarını gizleyemiyor. Ziyaretçilerimizden doğŸayı kullanmalarını ancak kirletmemelerini istiyoruz. Burada sadece ayak izlerini bıraksınlar ve fotoğŸraflarını hatıralarında saklamak üzere yanlarında götürsünler."
 
Kaynak: AA