Eskişehir'de Cengiz Aytmatov Anıldı

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, vefatının 6. yıl dönümünde Eskişehir'de anıldı.

Ertuğrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu tarafından Cengiz Aytmatov Bilgi Evi'nde yazarın oğlu Askar Aytmatov ve Federasyon Başkanı Oral Büyüksarı'nın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ve Kırgız Milli Marşı okundu.
Daha sonra Aytmatov ve Büyüksarı, Cengiz Aytmatov anıtına çelenk bıraktı.
Aytmatov, burada yaptığı konuşmada, anma töreninin babasının adının verildiği bilgievinde yapılmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Bilgi Evi'nin gelecekte daha da büyüyerek, uluslararası boyutta, Kırgız kültürünü herkese gösteren bir yer olabileceğini ifade eden Aytmatov, "Cengiz Aytmatov, Türk dünyasının ortak değeri. O, Kırgızistan'da olduğu gibi Türkiye'de de seviliyor, okunuyor, hatırlanıyor. O, eserlerini okuyucular hatırladıkça, okudukça yanımızda canlı kalıyor. Bugün de Aytmatov hepimizin yanında, burada, bu törende de hazır bulunuyor. Onun ruhu Türk milletine, Kırgız milletine, tüm Türk dünyasına moral versin. İnsani değerleri eskiden olduğu gibi gelecekte de bir kriter olarak kalsın" diye konuştu.

Federasyon Başkanı Büyüksarı da okulların yaz tatiline gireceğini anımsatarak, bilgi evinde öğrenciler için çeşitli kurslar düzenleyeceklerini anlattı.
Eskişehir'de ikamet eden Kırgız vatandaşların da katıldığı törenin ardından Aytmatov ve Büyüksarı, Kırgız çadırını ve Cengiz Aytmatov'un eserlerinin yer aldığı bilgievindeki müzeyi gezdi.
Kaynak: AA