Abd'li Askerin Taliban'la Takas Edilmesi

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Afganistan'da Taliban'ın elinde 5 yıldır tuttuğu ABD askeri çavuş Bowe Bergdahl'a karşılık Guantanamo üssünde bulunan 5 Taliban militanını serbest bırakmasıyla ilgil olarak, "Bu takasın Bergdahl'ın kurtarılmasında en iyi ve son şansımız olduğuna inandık" dedi.

Obama yönetiminin, Taliban ile esir takası yapmasının ülkede ve özellikle Kongre'de ciddi tartışmalara neden olmasının ardından, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nin düzenlediği oturuma katılarak, kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtladı.
Ülkede, "esir değişimi"nde son kararı kimin verdiği tartışılırken Hagel, konuya açıklık getirerek, nihai kararın doğrudan ABD Başkanı Barack Obama tarafından aldığını söyledi.

Kongre üyeleri, özellikle Obama yönetiminin bu değişim olmadan önce Kongre'ye neden "30 gün bildirimi" yapmadığını sorguluyor. Oturumda, "Sizi bilgilendirme noktasında daha iyi bir iş yapabilirdik ama bu olağanüstü bir durumdu" diyen Hagel, sürecin ayrıntılarına yönelik bilgi verdi.
Hagel, Katar'ın "zaman sizin tarafınızda değil" diyerek, takasla ilgili herhangi bir sızıntının müzakereleri durduracağı uyarısında bulunduğunu, bu nedenle takasın "çok hızlı, etkili ve sessiz biçimde" gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti.

"Bu takasın Bergdahl'ın kurtarılmasında en iyi ve son şansımız olduğuna inandık" ifadesini kullanan Hagel, herşeyin takasa karar verildikten sadece 96 saat içinde olup bittiğini bildirdi. Bu süre içinde bile anlaşmanın nasıl ilerleyeceğinin belirsiz olduğunu anlatan Hagel, "Transferin yapılacağı yerin genel anlamda nerede olacağını 24 saat, tam noktayı da 1 saat öncesine kadar bilmiyorduk" dedi.

Hagel, Guantanamo'daki 5 tutuklunun da ancak Bergdahl'ın kurtarılmasından sonra Katar'a gönderilmesi sürecini başlattıklarını dile getirdi.
Kongre üyelerinin bazıları, yönetimin kanunlara aykırı davrandığı eleştirisini dile getirirken Hagel, yapılan takasın ABD kanunlarıyla tamamen uyumlu olduğunu söyledi.

ABD'de, çavuş Bergdahl'ın Taliban'ın eline nasıl geçtiği, o sırada askerden mi kaçtığı gibi birçok tartışma bulunuyor.
Bergdahl'ın resmi olarak "ele geçirilmiş asker" olarak göründüğünü ve kendisi hakkında hiçbir ceza bulunmadığını belirten Hagel, Bergdahl'a yönelik bu soruların da ordu tarafından araştırıldığını kaydetti.

Hagel, burada kendileri için öncelikli olanın hiçbir Amerikan askerini geride bırakmamak olduğunu ifade etti.

Hagel, Guantanamo'dan serbest bırakılan bu mahkumların ABD'ye karşı tekrar savaşabileceğine yönelik soruları ise "bu riskin her zaman bulunduğu" ifadeleriyle yanıtladı.
Kaynak: AA