Kaya Mezarlar, 300 Bin Yıl Öncenin İzlerini Taşıyor

Pazarcık ilçesinde, Roma döneminde zengin ve asilzadeler için yapılan 40 mağaradaki kaya mezarlar, yaklaşık 300 bin öncenin izlerini taşıyor.

Yukarı Pazarcık bölgesindeki mağaralar, yaklaşık 10 metre derinlikteki su sarnıcı ve kaya mezarlar keşfedilmeyi bekliyor. Roma döneminde zengin, soylu ve rütbeli askerler için kayaların içi oyularak yapılan mezarlar farklı bölümlerden oluşuyor.
Araştırmalarda, kaya mezarlarının 300 bin yıl öncesine ait olduğu belirtiliyor. Eşine az rastlanır mezarların yaklaşık 4-5 metrekare kullaım alanı bulunuyor. Duvarlara oyulmuş raf ve üçgen prizması şeklinde mum veya çıra koyacak küçük oyukların bulunduğu mezarlar, Roma dönemi asilzadelerin yaşam şekillerine ilişkin ipuçları veriyor.
Tarihçi Halil Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "40 Mağaralar" olarak adlandırılan bölgenin eski Roma dönemine ait şehir mezarlığı olduğunu söyledi.

Mezarların o dönemin zengin ve yöneticileri için yapıldığını anlatan Arık, "Mezarlara her ailenin ayrı bir ferdi defnedilmiş. Mağaranın girişinde koruma amaçlı kaya kapılar vardı ancak define arayanlar tarafından tahrip edilmiş" dedi.

Arık, bölgenin aynı zamanda Roma dönemine ait yerleşim alanı olduğunu vurguladı.
Bölgenin M.Ö 1. yüzyılda "Katamana" ismindeki bir Roma şehrinin kalıntılarını içerdiğini aktaran Arık, "Burası aynı zamanda önemli bir ticaret merkezidir. Bu özelliğini Selçuklu ve Bizans döneminde de devam ettirdi" diye konuştu.

Arık, arkeologların mezarlık alanında çeşitli araştırmalar yaptığını anımsattı.
Mağaralardaki yüzey araştırmalarında çakmak taşlardan yapılan kesici aletler bulunduğunu anımsatan Arık, "Elde edilen bulgular insanların bu mağaralarda yaklaşık 300 bin yıl önce yaşadığını gösteriyor. Bu bakımdan ilçemiz ilk çağlarda önemli bir yerleşim merkezi olduğu kabul ediliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA