Aşırı Yağışlar Kiraz Hasadını Geciktirdi

Verimli toprakları ile ünlü Ege’nin meyve, sebze ve tahıl ambarı konumundaki Kütahya’nın Simav İlçesinde son bir aydır aralıksız yağan yağmur kiraz hasadını geciktirdi.

Aşırı Yağışlar Kiraz Hasadını Geciktirdi

ilçe genelinde üretiminin en fazla yapıldığı ve Kiraz Borsasının kurulduğu Yağmurlar Köyü Muhtarı Mahmut Turgut, bir ayı aşkın bir süredir bölge genelinde hiç ara vermeden gerçekleşen yağışlar yüzünden kiraz hasadında yaşanacak 15-20 günlük gecikmenin köylünün ekonomik hesaplarını alt üst ettiğini bildirdi.

Tamamı AB ülkeleri başta olmak üzere yabancı ülkelere gönderilen Napolyon cinsi kirazların bu yıl hasadının gecikmesinin çiftçinin aleyhine olduğuna vurgu yapan muhtar Turgut, “Güneş bir aydır bize yüzünü göstermiyor. Yağışın olmadığı gün neredeyse yok gibi. Yeterli güneş alamayan kirazlarımız bir türlü kızarmıyor. Geçiminin büyük bir kısmını kiraz ve vişne üretiminden sağlayan bölge halkı olarak yağışların devam etmesinden endişelenmeye başladık. Ancak elimizden beklemekten başka bir şey gelmiyor” şeklinde konuştu.

Simav’ın yıllık 6 bin 662 ton civarındaki Napolyon cinsi kirazların büyük bir kısmının Yağmurlar Köyünde üretildiğini dile getiren Turgut, “Kiraz’ın ardından hasat sırası vişneye geliyor. Bu yıl hem kiraz hem de vişnenin hasadı yağışlar yüzünden 15-20 gün gecikecek gibi görünüyor. Köylü Haziran ayının başında hasat ve satışını yapacağını hesaplayarak önceden borçlanmıştı. Yağışların hasadı geciktirmesi aleyhimize oldu. Hesaplarımızı alt üst etti” dedi.

Simav’da kiraz ve vişne borsasının Yağmurlar köyünde kurulduğuna vurgu yapan muhtar Turgut, “Güneşin bir an önce yüzünü göstermesini bekliyoruz. Eskiden yağmur duasına çıkardık. Şimdi neredeyse güneş duasına çıkacağız” dedi.

Bu yıl Simavlı üreticinin ihraçlık kirazın kilosunu 2 doların altında satmaya niyeti olmadığını dile getiren Turgut, “Simav’ın kiraz ve vişne borsası köyümüzde kurulur. Soğuk hava tesisli TIR’lar köyümüze gelir. Tüccar paramızı peşin verir, ürünümüzü alır AB ülkelerine götürür. Bizde ürünümüzü peşin satmanın huzuruyla işimize gücümüze bakarız,” diye konuştu.

Simav’ın ihraç cinsi Napolyon cinsi kirazının rengi, iriliği, aromosı ve yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri dolayısıyla Avrupa piyasında en çok tutulan ürün olduğuna vurgu yapan Muhtar Turgut, “Tüccar bizim ürünümüze diğer ürünlerden birkaç kuruş fazla para verip alır. Çünkü Simav’ın özellikle de Yağmurlar köyünün kirazları gerek toprak yapısı gerekse iklim koşulları yönünden diğer bölgelerde yetişen kirazlara kalitesi ve aromosıyla fark atar. Al benisi vardır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA