Van Emniyet Müdürlüğü’nden Açıklama

Van Emniyet Müdürlüğü, dün bir yerel gazetede yayınlanan “Van’ın Yeni Derdi Beyaz Zehir” başlıklı haberle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.


Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “ 02 Mayıs 2014 günü ilimizde yayınlanan bir yerel gazetede “Van’ın Yeni Derdi Beyaz Zehir” başlıklı, ayrıca bir dernek başkanının vermiş olduğu röportajda “Van ilinde bar ve pavyon sayısının arttığı, Valilik ve Emniyet tarafından söz konusu iş yerlerine ruhsat verildiği, bu yüzden belediyenin de ruhsat vermek zorunda kaldığı, söz konusu iş yerlerinde uyuşturucu kullanımının arttığı şeklinde” bir haber yer almıştır” denildi.

Açıklamanın devamında, söz konusu haberle ilgili olarak yapılan incelemede; Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 7. Maddesinin 2. bendinde; “Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatı, bağlı olduğu kolluk kuvvetinin görüşü alındıktan sonra belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanların dışında İl Özel İdareleri tarafından verilir. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir. Ruhsat talepleri bir ay içinde sonuçlandırılır. İzin alınmadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kapatılır. Bu iş yerleri için düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği yetkili kolluk kuvvetine gönderilir. Bu iş yerleri genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenir” denilmektedir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32. Maddesine göre; “Umuma açık istirahat ve eğlence yerinin açılması ve faaliyette bulunmasına belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bu alanlar dışında İl Özel İdaresi tarafından izin verilir. Aynı maddenin (d) bendine göre; yetkili kolluk kuvveti (bağlı bulunduğu sorumlu polis merkezi amirleri), sadece açılacak yerin genel güvenlik ve asayişin korunması açısından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir yerde ve konumda olup olmadığını dikkate alarak, işyeri hakkındaki görüşünü mülki idare amiri vasıtasıyla yedi gün içinde bildirir.” kuralı doğrultusunda ilimiz de son 1 yıl içerisinde 5 adet alkollü umuma açık işyeri ile ilgili olarak, genel güvenlik ve asayişin korunması yönünden sakınca oluşturmadığına yönelik Van Belediye Başkanlığı ile gerekli yazışmalar yapılmıştır.

İlimiz de 33 adet alkollü umuma açık işyeri bulunmaktadır. Ayrıca bunlara ilave olarak 9 adet alkollü umuma açık işyeri ruhsatsız olarak faaliyet göstermektedir. Ruhsatsız olarak faaliyette bulunan işyerleri ile ilgili olarak, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32. Maddesine göre “Kapatma ve mühürleme işlemleri yetkili idare (Belediye ve İl Özel İdaresi) tarafından yapılır” hükmü doğrultusunda; Belediye Başkanlığına 30 kez yazı yazılmış olmasına rağmen, bu işyerleri ruhsatsız olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

Son 1 yıl içerisinde alkollü umuma açık işyerleri 99 kez denetlenmiş olup, cezai işlem için gerekli mercilere yazı yazılmıştır. Özet olarak;
Umuma açık alkollü işyeri 4733 sayılı “Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un” 8. Maddesine istinaden TAPDK belgesinin olmadığından dolayı, 12 işyeri hakkında 20 bin 458 TL idari para cezası uygulanmıştır.

1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 6. maddesinde, “Her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi; tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne verilmesi zorunludur” hükmü doğrultusunda, kimlik bildiriminde bulunmayan 3 işyeri hakkında 310 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ayrıca son 1 yıl içerisinde umuma açık alkollü işyerlerinde yapılan denetimlerde; 1263 şahsın Genel Bilgi Tarama (GBT) kaydı sorgulanmış, çeşitli suçlardan aranan 11 şahıs yakalanmıştır. Bahse konu haber ve röportajda belirtildiği üzere, Valilik ve Emniyet Müdürlüğünün bu ve benzer işyerlerine ruhsat vererek, bunun üzerine Belediyenin ruhsat verme zorunda kaldığı ve konu ile ilgili emniyet birimlerinin görevlerini yerine getirmedikleri hususları gerçeği yansıtmamaktadır. Emniyet birimleri olarak yetki, görev ve sorumluluklarımız dahilinde, habere konu olan hususlar ile ilgili gerekli kontrol ve denetimlerimiz kararlılıkla devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA