Meslek Edinip Rehabilite Olurken, Bir Yandan Para Kazanıyorlar

Isparta Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde zihinsel engelli öğrenciler, verilen eğitim sonucu hem rehabilite oluyor hem de ürünlerin satılmasıyla ekonomik gelir sağlıyor.

Halıkent Mahallesi'nde bulunan Isparta Özel Eğitim İş Uygulama Okulu'nun ilk, orta ve lise kısımlarında yüzlerce zihinsel engelli öğrenci eğitim görüyor. İlk ve ortaokulda normal okullardaki eğitim müfredatına göre ders gören öğrenciler, liseye başladıklarında meslek edinebilmeleri ve hayata atıldıklarında zorlanmamaları için atölyelere alınıyor.
Okulda öğrencilere galoş, ahşap süs hediyeleri, seramik yapımı ile ev ekonomisi ve kat hizmetleri öğretiliyor. Bu yıl 56 öğrenciye, dönüşümlü olarak tüm atölyelerde eğitim veriliyor.
Haftanın 4 gününü bu atölyelerde geçiren öğrenciler, öğretmenleri gözetiminde çeşitli ürünler yaparak mesleki yeterlilik kazanıp hem rehabilite oluyor hem de ürünleri satılması ile gelir elde ediyor.
- "Bu çocukların bizden sizden farkı yok"
Isparta Özel Eğitim İş Uygulama Okulu müdürü Abdullah Yavuz Akıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında öğrencilere akademik dersler verildiğini söyledi.

Öğrencilerin engelli olması nedeniyle özel bir eğitime tabi tutulduğunu anlatan Akıncı, lise eğitiminde öğrencilere, hayat şartlarına daha iyi hazırlanmaları için mesleki becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak uygulamalar gösterdiklerini kaydetti.

Öğrencilerin atıl durumda bulunmadıklarını, topluma katkı sağlayacak bireyler olduklarını göstermek, okuldan mezun olduktan sonra ailelerini geçindirebilmelerini sağlamak için çaba harcadıklarını dile getiren Akıncı, "Bu çocukların bizden sizden farkı yok. Toplumumuzun negatif bakış açısı nedeniyle atıl kalmış, iş sektöründen uzak tutulmuşlar. Gayretimiz çocuklar meslek edindirebilmek" dedi.

Öğrencilerin lisede, öğretmenlerinin katkısıyla el becerilerine göre yönlendirildiklerini belirten Akıncı, arkadaş ortamında bir yandan beceri kazanırken diğer yandan rehabilite olduklarına dikkati çekti.
Akıncı, "Temel amacımız öğrencileri mesleğe yönlendirmenin yanında sosyalleşmelerini de sağlamak. Verdiğimiz eğitimden ve mezun olmalarından sonra talebe göre iş yerlerinde gönderebileceğiz" diye konuştu.

Akıncı, eğitimin hem öğrenciler hem de aileler tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Okul öğrencilerinden Gönül Narin ise 4 yıl eğitim aldığını, önce ev ekonomisi ardından galoş üretim atölyesinde çalıştığını söyledi.

Evde oturmak yerine okulda bir şeyler üretebilmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Narin, böylece meslek edindiğini kaydetti.


Kaynak: AA