4 Eski Bakan Hakkındaki Soruşturma Komisyonu Kurulması

CHP TBMM Grubu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten, dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonunun kuruluş sürecindeki sorumluluklarını yerine getirme" talebinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, TBMM Başkanlığı'na gönderdiği yazısında, MHP Grubu tarafından 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonuna üye adayı olarak belirlenen ve TBMM Başkanlığı'na bildirilen milletvekillerine AKP Grubu'nun itiraz ettiği, CHP ve HDP'li üye adaylarına da itiraz edeceği bilgisinin basına yansıdığını belirtti.

TBMM Başkanlığı'nın, gruplardan, komisyonun kurulma kararının hemen arkasından üye talep etmek yerine aradan bir hafta geçtikten sonra üye talep ettiğini ifade eden Hamzaçebi, şunları kaydetti:
"Yazımızla sürecin hızlandırılmasını talep ettiğimiz halde, aradan 8 gün geçmesine karşın lütfedip grubumuza bilgi verme gereğini dahi duymamıştır.
Siyasi iktidarın Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Soruşturma Komisyonu'nun kuruluşunu geciktirerek TBMM'nin tatile girmesine yakın bir tarihte Komisyonu kurmaya yönelik bir strateji izlediği bilinmektedir.
AKP'nin aday üyeleri TBMM Başkanlığı'na bildirmemesi, işlemlerin yürütülmemesinin bir gerekçesi olamaz. Aksi halde bu durumun kabulü, bir siyasi partinin iradesinin TBMM kararının üstünde olduğunun da kabulü anlamına gelecektir. Muhalefet partilerinin bildirdiği aday üyelerin ad çekme işlemleri henüz Genel Kurul'da tamamlanmamıştır. TBMM kararlarının uygulanması TBMM Başkanı'nın sorumluluğundadır. TBMM Başkanı, kendi iradesini aşan bir gelişme var ise bunu siyasi parti gruplarıyla paylaşmalıdır.
Bu düşüncelerle Soruşturma Komisyonunun kuruluş sürecindeki sorumluluklarınızı yerine getirmenizi talep ettiğimizi bildiririm."
Kaynak: AA