Diyabetliler İçin Diyabet Kongresi

Alanında yapılan çalışmalar arasında ülkemizde bir ilk olan “Diyabetliler için Diyabet” kongresi, Düzce Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Diyabetliler İçin Diyabet Kongresi

Düzce Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen etkinlikte açılış konuşmalarının ardından ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya imza atan piyano ve resim sanatçısı ve aynı zamanda bir diyabetli olan Gülce Sevgen piyano dinletisi verdi.

Kongrenin anlam ve önemini hakkında konuşan Kongre düzenleyicisi, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dernek Başkanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu “Bu kongrede diyabeti hem hekimden hem çekenden sorduk” diyerek, “Diyabetliler İçin Diyabet Kongresi ülkemizde diyabet alanında yapılan çalışmalar arasında ilk olma özelliğini taşıyor. Bugüne dek ya diyabetle ilgilenen profesyoneller kendi mesleki kongrelerini yapmaktaydı, ya da bu profesyoneller eğitim toplantıları düzenleyerek diyabet hastalarını eğitmekteydi. Biz bu kongrede gerçek anlamda diyabet ekibi bir hiyerarşi olmaksızın beyin fırtınası yaptı. On sekiz konuşmacımızın sekizi tip 1 diyabetli” ifadelerini kullandı.

“Diyabete Giriş” başlıklı ilk oturum, Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu başkanlığında gerçekleşti. Oturumda şeker metabolizması hakkında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Tuğrul Beyan bilgi verdi.

Oturumun ikinci konuşmacısı Dr. Deniz Özod, “Diyabet nedir? Nasıl olunur?” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Diyabetin çeşitli yaş guruplarında görüldüğünü söyleyen Özod, kendi diyabeti henüz bir çocukken ortaya çıktığında doktor olan anne babasının olayı nasıl karşıladığını ilginç bir örnek olarak aktardı.

Diyabette beslenme ve karbonhidrat sayımı konusunda Beyza Eliuz Tipici özgün görseller eşliğinde sunum gerçekleştirdi. Öğleden sonra yapılan pratik uygulamada eğitmenlerin eşliğinde kurs salonunda diyabetliler çok sayıda mutfak gereçleri ve besin maddeleri ile faydalı bilgiler edindiler.

Ülkemizin ilk çocuk diyabet hemşirelerinden biri olan Saliha Yılmaz yaşamış olduğu deneyimleri anlatarak, doğru insülin uygulama tekniklerini gösterdi.

Yine ülkemizin çocuk diyabeti alanında uzmanlaşmış ilk kişilerinde biri olan Uzman Psikolog Derya Toparlak yaş dönemlerine göre diyabetin özelliklerini anlattı.

Orta Cafe’de diyabetli gençlerin verdiği konser eşliğinde konuklar hem akşam yemeği yedi, hem de halk oyunları oynadılar.

İkinci gün ise “Sosyal Hizmet Oturumu”nda Çetin Yılmaz, Gülşen Aytar ve Feride Sungurtekin Selvi cinsiyet ayrımcılığından öfke kontrolüne, özürlülük açmazlarından diyabetli haklarına kadar geniş yelpazedeki konularda katılımcılara bilgiler verdi.

Kongrenin halka açık özel oturumunda “Taş Devri Diyeti” kitapları serisi ile ünlü Prof. Dr. Ahmet Aydın yer alarak kitaplarını imzaladı.

“İçimizden birileri” oturumunda Avukat Çağrı Çakıcı 8 yaşında başlayan diyabet macerasında ailesinin aşırı koruyucu kuşatmasını nasıl aştığını mizah lezzetinde bir sunumla aktardı. Yine diyabetli maratoncu Gürkan Açıkgöz’ diyabetli olmanın spor yapmaya engel olmadığına vurgu yaparak anılarını diğer diyabetli dinleyicilerle paylaştı.

13 yaşında başlayan diyabetini Endokrinoloji alanında uzmanlığa dönüştüren Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli ve Koç A.Ş. insan kaynakları uzmanı, Diyabetimben.com kurucusu Esra Avcı, Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu’na kongre hakkında bilgi verip, kongrenin işbirliği halinde sürdürülmesi dileğini iletti.

Diyabette yenilikler oturumunda Oğuzhan Deyneli genel panorama sunduktan sonra doku mühendisi Hacettepe Üniversitesi araştırma görevlisi Tuğrul Tolga Demirtaş herkesin merak ettiği “Kök Hücre” tedavisini hem bilimsel hem de popüler bir üslupla anlattı. Daha sonra aynı kurumdan Sosyal Hizmet Bölümü araştırma görevlisi sosyolog Engin Fırat “Diyabette Yaşam kalitesinin Etmenleri” oturumunda herkesi anlattıkları ile hem güldürdü, hem ağlattı.

Kongrede her konuşmacıya plaket ve teşekkür mektubu ile sedir ağacı fidanı hediye edildi. Kongre toplu fotoğrafın ardından horon ve halay eşliğinde son buldu.
Kaynak: İHA