'Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz' Paneli

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'de emeklilik fonları oranının yüzde 2 gibi çok düşük seviyede olduğunu belirterek, "Türkiye'de içeride tasarruf edemediğimiz için dışarıdan borçlanmak zorunda kalıyoruz. Bu da cari açığı artırıyor. BES, cari açığı azaltmak için çok önemli bir fırsat" dedi.

Eğilmez, Vakıf Emeklilik Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü açılışı kapsamında bir otelde düzenlenen "Türkiye ve Dünya Ekonomisi Güncel Analiz" panelinde yaptığı konuşmada, 7,2 milyar nüfusa ulaşan dünyada yıllık 87 trilyon dolarlık nihai mal üretildiğini söyledi.

Dünya genelinde 34 gelişmiş, 154 gelişmekte olan ülke olduğunu ifade eden Eğilmez, "Gelişmiş ülkelerin en büyükleri ABD, Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkeler. Bu 34 ülke dünya nüfusunun yüzde 15'ine sahip. Buna karşılık dünyada bir yılda oluşturulan 87 trilyon dolarlık gelirden yüzde 50 pay alıyor. Geri kalan 154 gelişmekte olan ülke, nüfusun yüzde 85'ini oluşturuyor ama 87 trilyon dolarlık yıllık gelirden yüzde 50 pay alıyor. Dolayısıyla böyle bir dünyada kriz çıkması her zaman muhtemeldir. Zaten çıkıyor. Bu kadar adaletsiz bir durumda kriz olmaması mümkün değil" diye konuştu.

Eğilmez, düşük büyüme hızı nedeniyle tüm ülkelerin ihracatı düşerken Türkiye'nin ihracatını artırabilmesinin çok önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekti.
- İdeal büyüme oranı yüzde 5
Cumhuriyet tarihinde Türkiye'nin büyüme oranlarının düzenli olmadığını dile getiren Eğilmez, bu durumun yatırımcıyı zor durumda bıraktığına işaret etti.
Türkiye'nin uzun yıllar büyüme potansiyelinin yüzde 5 civarında olduğunu bildiren Eğilmez, "Türkiye mevcut koşullarla yüzde 5'in üzerinde büyürse zorlanıyor ve çöküş başlıyor. Yüzde 5'in altında kalırsa bu sefer istihdam sorunları çıkıyor, işsizlik büyüyor. Dolayısıyla Türkiye'nin yüzde 5'lik ortalama tutturması ideal bir büyüme" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 30-35 yıl gibi uzun bir süre iki haneli enflasyonla yaşadığını, şimdi yüzde enflasyonun 10'un altında olduğunu anlatan Eğilmez, şöyle devam etti:
"Düşük enflasyon yüzde 2-3 olmalı, Türkiye'nin enflasyon hedefi de bu olmalıdır. Tasarruf düşüklüğü ve cari açık sorunumuz da var. Tasarruf edemediğimiz için cari açığımız yüksek. Bir ülke ne kadar tasarruf edebiliyorsa o kadar yatırım yapabilir. Türkiye'de içeride tasarruf edemediğimiz için dışarıdan borçlanmak zorunda kalıyoruz. Bu da cari açığı artırıyor. BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) cari açığı azaltmak için çok önemli bir fırsat. Emeklilik fonlarının oranı ülkemizde yüzde 2'ler seviyesinde. Avrupa ülkelerinde bu oranlar çok fazla. O nedenle tasarrufa önem vermemiz gerekiyor."
Konuşmanın ardından Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, başarılı çalışanlara plaket verdi.
Kaynak: AA