'Türkiye Barışıyor, Türkiye Büyüyor' Konferansı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, çözüm sürecine ilişkin, "Türkiye'nin ilerlemesine, milletimizin birliğine, dirliğine ağır bunalım olarak gelmiş, girmiş olan temel başka bir sorunumuzu da ele aldık. Bunu da çözüm süreciyle Allah'ın izniyle nihayetlendireceğiz, kararlıyız, sonuçlandıracağız" dedi.

Ala, Ağrı'da partisinin il başkanlığınca düzenlenen "Türkiye Barışıyor, Türkiye Büyüyor" konferansında, 2002'den beri Türkiye'de önemli devrimlere imza atmış kadronun elemanları olduklarını belirterek, önceki iktidarlar döneminde Türkiye'nin hak ettiği yere gelemediğini söyledi.

Yurt dışında bir mesele olduğu zaman Türkiye'nin o meselenin konuşulduğu masanın etrafında oturmadığını vurgulayan Ala, "Sürekli, alınan kararları uygulamak durumunda kaldı. Türkiye, ne zaman temel problemlerinden birini masaya yatırsa ve o temel problemlerinden birini çözmeye çalışsa hem içeriden hem dışarıdan birtakım ön kesmelere maruz kalmıştır" diye konuştu.

Türkiye'nin temel probleminin çözümünde mevcut sistemi değiştirdiklerini belirten Ala, "Bunun en tipik örneğini, işte burada başı açık, başı örtülü kardeşim yan yana oturuyor ama Türkiye'de hiç olmayacak bir problem üretildi ve yıllarca üniversitelerde başörtülü insanlar üniversiteye alınmadı. Bunun hiçbir mantığı yok" dedi.

AK Parti hükümetlerinin, Türkiye'de etnik kökene dayalı çatışma ortamı yürütülmesi sorununa el attığını anlatan Ala, insanlara temel hak ve özgürlüklerini verme noktasında adım attıklarını ancak önlerinin kesilmeye çalışıldığını kaydetti.

- "Bu zihniyet, 37 ilde yüzde 10 barajının altında kaldı"
Bakan Ala, bir vatandaşın, "CHP, 'başörtüsü yasak olsun' diyor sayın Bakanım" demesi üzerine, şunları söyledi:
"CHP'nin ne dediğinin bir önemi yok. Onlar, problemden beslenen, bataklıktan beslenen bir anlayışın temsilcileridir. Dönüşmedikleri sürece onların Türkiye'de yerleri yok. Yerleri, işte milletimizin koyduğu yerdir, 37. Sizler öyle bir sonuçla seçim yaptınız ki hep birlikte belediye başkanlığı seçimlerinde 37 ilde yüzde 10 barajının altında kaldı bu zihniyet. Onun için millet bu sorunu çözmüştür. Bize kendi sorunlarını, problemlerini çözme yetkisi vermiştir. Sizlerin verdiği oylardan sonra Ankara'ya gidip, Ankara'da o sistem, statüko ve onun müttefikleriyle işbirliği yaparak, sizin aleyhinize kararlar alan bir kadro değiliz."
Çözüm sürecini kararlılıkla yürüttüklerine dikkati çeken Ala, "Türkiye'nin ilerlemesine, milletimizin birliğine, dirliğine ağır bunalım olarak gelmiş, girmiş olan temel başka bir sorunumuzu da ele aldık. Bunu da çözüm süreciyle Allah'ın izniyle nihayetlendireceğiz, kararlıyız, sonuçlandıracağız" diye konuştu.

Etnik kökene dayalı kültürel hakların yoksunluğunun ortaya çıkaracağı problemin AK parti tarafından çözülmesinden endişe duyulduğunu dile getiren Ala, şöyle devam etti:
"Problem, AK Parti eliyle çözülürse AK Parti'yi, bu hareketi bir daha sandıkta yenmek mümkün olmayacak. Türkiye'nin önünü kesmek mümkün olmayacak. Biz birlikte olduğumuzda bakın tarihe, Osmanlı gibi yedi düvele hükmeden bir medeniyeti inşa ettik mi, ettik. Biliyorlar ki birlikte olursak 'yine kendi problemlerini çözer ve yola devam ederlerse aynı güçlü şekilde, aynı kültürel atmosfer içerisinde bizim karşımıza çıkarlar ve biz burada çok büyük zorluk çekeriz.' Onun için böyle taarruzlarda bulunuyorlar."
Türkiye'nin temel probleminin çözüm süreciyle yoluna gireceğini belirten Ala, "Bize çok ağır saldırılar oldu çünkü ara bulucuları, aracıları devre dışı bıraktık ve kendimiz 'Türkiye'nin en temel problemini çözeceğiz' diye inisiyatif aldık. Bu nedenle çeşitli görüşmeler, değerlendirmeler yapıyoruz. Bu arada alacağımız inisiyatifleri sizlerle paylaşıyoruz, bir kısmını da paylaşmadan yolumuza devam ediyoruz ve sonuçta elde edeceğimiz pozitif sonucu nihayetlendirip, sizlerle paylaşacağız. O zaman göreceksiniz ki Türkiye, gerçekten dönüş alınamaz ivmeyle yoluna, kalkınmasına devam edecektir" dedi.

Konferansa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

Kaynak: AA