Tapu ve Kadastro Döner Sermaye İşletmesine Yeni Düzenleme

Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüğŸü döner sermaye işŸletmelerinin hizmet ve faaliyetlerinden hizmet bedeli olarak elde edilecek gelirler yeniden düzenleniyor.

Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüğŸü TeşŸkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'nda DeğŸişŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM BaşŸkanlığŸı'na sunuldu. Tasarıyla, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı göz önünde bulundurularak yasada değŸişŸiklik yapılıyor. Tasarıyla, döner sermaye işŸletmesinin faaliyetleri ve gelirleri, hizmet bedeli olarak belirlenen tarife, döner sermaye ücretinin belirlenmesine yarayan yöresel katsayıların alt ve üst limiti ve kriterleri ile döner sermaye ücretinin ödeme esasları, artışŸ oranları ve muafiyetler Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri gözetilerek düzenleniyor.
Buna göre, yasanın "döner sermaye işŸletmesi"ni düzenleyen maddelerine yeni fıkralar ekleniyor.
Tasarıyla, Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüğŸü döner sermaye işŸletmelerinin hizmet ve faaliyetlerinden hizmet bedeli olarak elde edilecek gelirler yeniden düzenlenirken, ücretleri gösteren tarife cetveli de tasarıya eklendi.
Tarife cetvelindeki yöresel katsayılar; il ve ilçelerin coğŸrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişŸmişŸlik seviyesi, işŸlem hacmi ve taşŸınmazların değŸeri dikkate alınmak suretiyle Bakanlıkça 0,30-3,00 arasında belirlenecek. Tarife cetvelinde belirlenen döner sermaye hizmet bedeli tutarlarını veya oranları yarısına kadar indirmeye veya en fazla üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Döner sermaye hizmet bedelleri, her takvim yılı başŸından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değŸerleme oranında artırılarak uygulanacak.
Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri, köy tüzel kişŸileri ve kalkınma ajanslarının kanunlarla sayılan görevleriyle ilgili yapılacak tapu işŸlemlerinden ve veri paylaşŸımından döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilmeyecek. Ayrıca, tapu müdürlüklerince gerçekleşŸtirilen her türlü terkin ve bedelsiz yol ve yeşŸil alan gibi yerlere terk işŸlemlerinden, Genel Müdürlük birimlerince sebebiyet verilmişŸ hataların düzeltilmesi işŸlemlerinden, tapu müdürlüklerince re'sen yapılan işŸlemlerden, aile konutu şŸerhi işŸlemlerinden ve kat irtifakından re'sen kat mülkiyetine geçişŸ işŸlemlerinden döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilmeyecek. Veri paylaşŸımına ilişŸkin protokol veya sözleşŸmelerde, döner sermaye hizmet bedellerinin ödenmesine ilişŸkin usul ve esaslar düzenlenebilecek.
Tasarı'nın gerekçesinde; Anayasa Mahkemesi'nin kararında, döner sermaye ücretinin "harç benzeri mali yükümlülük" olarak nitelendirildiğŸi, harç benzeri mali yükümlülük taşŸıyan döner sermaye gelirlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiğŸi, iptale konu kuralda döner sermaye gelirlerinin miktar ve oranına ilişŸkin düzenleme yapma yetkisinin yürütmeye bırakıldığŸı, miktar ve oranı kanunla belirlenmeyen harç benzeri mali yükümlülüğŸün her an değŸişŸtirilebilir nitelikte bulunmasının hukuk güvenliğŸi ve hukuk devleti anlayışŸıyla bağŸdaşŸmayacağŸı belirtilerek, dava konusu kuralın Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildiğŸi kaydedildi.
Tasarıyla, döner sermaye işŸletmesinin faaliyetleri ve gelirleri, hizmet bedeli olarak belirlenen tarife, döner sermaye ücretinin belirlenmesine yarayan yöresel katsayılarının alt ve üst limiti ve kriterleri ile döner sermaye ücretinin ödeme esasları, artışŸ oranları ve muafiyetler Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri gözetilerek düzenlendiğŸi ifade edildi.
 
Kaynak: AA