Türk Örgüleri-varşova Güzel Sanatlar Üniversitesinin Kumaşları Sergisi

Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 600'üncü yılı anısına Bursa'da düzenlenen "Türk Örgüleri-Varşova Güzel Sanatlar Üniversitesinin Kumaşları Sergisi" açıldı.

Polonya'nın önemli sanat okullarından olan Varşova Güzel Sanatlar Akademisi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Merinos Sanayi Müzesi tarafından Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi'nde organize edilen sergi, törenle izlenime sunuldu.
Törende konuşan Varşova Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Wojciech Zubala, ülkesi ile Türkiye arasında tarihi ve coğrafi yakınlıklar bulunduğunu söyledi.

Türkiye ve Polonya kültürlerinin uzun yıllar birbirinden etkilendiğini belirten Zubala, "Polonya kültüründe Türk kültürünün izleri mevcuttur" dedi.

Proje sorumlusu Dorka Budacz da Polonya'dan bazı öğrencilerin, ziyaret ve eğitimler kapsamında Türklerin geleneksel kıyafetlerini, oya, nakış ve ebru gibi sanatlarını öğrenerek sergideki eserleri oluşturduğunu anlattı.
Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez ise Türkler ile Polonyalılar arasındaki ilişkilerin, 600 yıl önce Osmanlı padişahlarından Çelebi Mehmed döneminde Bursa'da başladığını aktararak, "Bundan dolayı bu serginin ayrı bir önemi var" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ'ın da hazır bulunduğu tören, Zubala'ya çini plaket hediye edilmesi ve sergideki eserlerin incelenmesiyle sona erdi.
Polonya'dan bir grup öğrencinin, Bursa'da katıldıkları kurslar çerçevesinde Türk motiflerinden ilham alarak ürettiği kumaş tasarımlarına yer verilen sergi, 25 Mayıs'a kadar görülebilecek.
Kaynak: AA