Bahar Yorgunluğuna Dikkat
Psikiyatri Uzmanı Dr. Aydın Alp, bahar aylarının geldiği bu günlerde insanların kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin bahar yorgunluğundan kaynaklanabileceğini söyledi.
Bahar yorgunluğunun en büyük sebebinin sonbahar ve kış mevsimleri süresince soğuğa alışan vücudumuzun, havaların ısınmasıyla dengesinin bozulması olduğunu belirten Medical Park Ordu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Aydın Alp, "Bahar aylarında güneş ışığındaki değişimin vücuda etkisi, yeni mevsimin yiyecekleri ve çevredeki olumsuz faktörler bir araya gelerek bahar yorgunluğuna sebep olur. Bahar yorgunluğu, özellikle bahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde pek çok kişide görülen, baş ağrısı, halsizlik, uyuma isteği, isteksizlik, sürekli sıkıntı hali, bıkkınlık ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir. Eğer önlem alınmazsa bahar yorgunluğu kalıcı hale gelebilir” dedi.
“BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN”
Bahar yorgunluğuna yakalanmamak ya da bahar yorgunluğunu daha hafif atlatmak için, kişilerin özellikle uyku düzenini bozmamaya ve değiştirmemeye dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Aydın Alp konuşmasına şöyle devam etti: Uyku düzeni önemli bir konudur. Bu nedenle alışık olduğumuz uyku düzenini değiştirmeyerek, her zaman uyuduğumuz saatte yatağa girmeli ve ihtiyacımız olan uykuyu almalıyız. Bahar yorgunluğundan kurtulmanın en etkili yollarından biri de spor yapmaktır. Spor ile bahar yorgunluğuna karşı gelebiliriz. Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışılmalıdır. Açık havada ne kadar hareket edebilirseniz o kadar iyidir. Bu yürüyüş, spor veya kısa mesafelerdeki işlere yürüyerek gitmekle de uygulanabilir. Ayrıca, beslenmeye de dikkat edilmeli; bol vitaminli, besleyici gıdalar tüketilmeli, bol bol su içilmelidir. Günlük sıvı tüketimi ortalama 2 litre ve üzerinde olmalıdır. Sıvı tüketiminde çoğunlukla su tercih edilmelidir. Süt ve süt ürünleri de tüketilebilir. Beslenmedeki sebze ve meyve miktarı arttırılmalı, yağ miktarı düşürülmelidir. Bir öğünde çok miktarda yemek yerine, ara öğünlerin olduğu düzenli bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bahar ve yazın gelmesiyle beraber ülkemizde çeşitlenen meyve ve sebze bolluğundan bol bol yararlanarak vücudumuz için gerekli vitaminleri almak yorgunluktan kurtulmamıza yardımcı olacaktır. Alkol, kola ve kafein içeren içeceklerden, sigaradan da kesinlikle uzak durulmalıdır. Stresten ve olumsuz düşüncelerden uzak durmaya çalışmak da faydalıdır. Çünkü yaşadığımız stres bahar yorgunluğunun önemli nedenlerindendir. Fiziksel değişimlerin yaşandığı mevsim geçişlerinde sıkıntı hissi ve depresyon eğilimi artmaktadır. Bu nedenle stresi azaltabilmek için güneş ışınlarının ve aydınlığın ruhumuza olan olumlu etkilerinden faydalanabilmek amacıyla açık havada daha fazla durmaya özen göstermek, sosyal aktivitelerde bulunmak ve spor yapmak yararlı olacaktır. Bahar yorgunluğu genelde kendiliğinden düzelse de sıkıntıların kronik bir hal alması durumunda mutlaka bir uzmana danışmakta fayda vardır.”