Müdür Başaralı'dan Sağlık Haftası Mesajı

İçel İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, 'Dünya Sağlık Haftası' dolayısıyla mesaj yayınlandı.


Mesajında Başaralı, "Sağlıklı yaşam hakkının korunması, insan yaşamında sağlığın önemi ve bu konuda farkındalık oluşturma amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) anayasasının yürürlüğe girdiği 7 Nisan tarihi, tüm dünyada 1948’den beri 'Dünya Sağlık Günü', 7-13 Nisan tarihleri de 'Sağlık Haftası' olarak anılır. Sağlık Haftası'nın amacı toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmelerini bilgilendirmelerle sağlanmasıdır. Sağlıklı olma hali hayatımızda ki hiç bir şeyle ölçülemez. Sağlık ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Bir ülke için sağlık hizmetlerinde ulaşılan nokta, o ülkenin gelişmişlik düzeyinin en temel göstergelerinden biridir" dedi.

İnsanların yaşam boyunca pek çok zorluklarla ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Başaralı, "Ancak bütün sorunlar sağlık kadar önemli değildir. Bu senenin konusu 'Vektörle Bulaşan Hastalıklar' olarak belirlemiştir. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün yüzde 17’sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir. Sivrisinekler, sinekler, keneler, böcek ve tatlı su salyangozları ciddi hastalık ve ölümlere neden olan vektör kaynaklı hastalıkların yayılmasına neden olurlar. Sıtma, dang, leishmaniasisi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve sarıhumma gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır. Nüfus hareketleri, hızla artan yurt içi, yurt dışı seyahatler bu hastalıkların kişiden kişiye geçişini kolaylaştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Vektör kaynaklı hastalıkların, yetersiz beslenen, kötü şartlarda barınan, bağışıklık sistemi zayıf kimseleri daha çok etkilediğini vurgulayan Başaralı, mesajını söyle sürdürdü: "Tedavi edilmezlerse ölümcüldürler. Ülkemiz için risk oluşturan vektörle bulaşan hastalıklara dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği 'Küçük Bir Isırık, Büyük Tehdit' temel mesaj çerçevesinde, sağlık çalışanlarımız aracılığı ile hafta süresince, özellikle üremeleri için ideal alanlar oluşturan rasgele dışarı atılmış eski motorlu araç lastikleri, zirai ilaç kutuları, ağızları açık güneş enerji su depoları, bilinçsiz zirai ilaç kullanımı ile ilgili halk eğitimleri gerçekleştirilecektir. Eğitimlerde halkımıza sağlığı için kendilerini sivrisinek, tatarcık, kene gibi haşerelerden nasıl korunacakları anlatılacaktır. Kol ve bacakları kapatan uzun giysiler giymek, pantolon paçalarınızı çorap ya da çizme içine sokmak, böcek kovucular kullanmak, pencereleri tellemek, açık havada yatılıyorsa cibinlik kullanmak gibi tedbirlerle kendimizi vektör kaynaklı hastalıklardan koruyabiliriz. Vektör hastalıklarını önlemek ve kontrol altına alabilmek, sağlıklı bir çevre yönetimi ile mümkündür."
Kaynak: İHA