ABD Küba’yı devirmek için Twitter timleri kurdu

ABD’nin Küba’da Twitter benzeri bir sosyal medya sistemi kurarak gençleri hükümeti devirmek üzere sokağa dökmeye çalıştığı ortaya çıktı. Gizli para transferleri ile kurulan sistemin 2012’de gizemli şekilde kapandığı belirtiliyor.

ABD Küba’yı devirmek için Twitter timleri kurdu
ABD, 2010 yılında Küba'da yönetimde bulunan hükümeti devirmek amacıyla ülkedeki internet kısıtlamalarını delen sosyal paylaşım ağı kurduğu açıklandı. Gizli isimler altında kurulan “Küba'nın Twitter'ı” üyelerinin halkı örgütleyerek hükümet karşıtı eylemler düzenlemek amacıyla büyük bir kısa mesaj ağı kurduğu belirtiliyor.

Küba'nın Twitter'ı olarak da bilinen bu ağın, ABD hükümeti tarafından desteklendiğini bilmeyen on binlerce kişinin ise paylaşım ağına abone olduğu kaydedildi.

Associated Press (AP) haber ajansının ele geçirilen belgelere ve yapılan görüşmelere dayandırarak verdiği haberde, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) Küba'daki sosyal paylaşım ağı ile ilişkisini örtbas etmek için büyük bir çaba harcadığı belirtildi. Bu amaçla 2012 yılında sistemi devralması için Twitter'ın sahibi Jack Dorsey'e de teklif götürüldüğü belirtildi.

Paralar paravan şirketlerden geldi

AP, Küba'da 2 yıl boyunca faaliyette olan “ZunZuneo” için USAID'in Pakistan bükçesine ait 1.6 milyon dolarlık bir ödeneğin ayrıldığını belirtti. Kurulan sosyal medya timleri ile gençlerin organize bir şekilde Küba baharını başlatması için çalışıldığı, ağın yaygınlaştırılması için Küba ise denizaşırı ülkelerde kurulan paravan şirketlerdin para transfer edildiği belirtiliyor.

Ayaklanma olmayınca kapatıldı

Küba'ya ait yarım milyon cep telefonu numarasının gizlice ele geçirilmesi üzerine start verilen projede, önce gençlerden oluşan bir izleyici kitlesi yaratılması, daha sonra da hükümet karşıtı eylemlerin örgütlenmesinin amaçlandığı ifade edildi. Küba Twitter'ının en faal olduğu 2011 yılında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın “Küba'da internete sansür getiren baskıcı bir hükümet iş başında” demesinin üzerinden sadece 1 yıl geçmesi üzerine ise istenen ayaklanmanın olmaması üzerine sistemin bir anda kapatıldığı belirtiliyor.

2012'de aniden kayboldu

Projenin 2012 yılında Küba'da istenilen ayaklanmaların gerçekleştirilememesinin ardından aniden sonlandırıldığı belirtiliyor. Kübalılar, haberleşme ağının nereden geldiğini ve neden bir anda kapandığını hiçbir zaman öğrenemediklerini belirtiyor.