'Bahar Yorgunluğunu Hafife Almayın'
Medical Park Özel Tokat Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezai Kaya, bahar yorgunluğunun uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda buna sebep olabilecek diğer nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyledi.
Bahar yorgunluğu hemen herkesin mevsim değişikliğine vermiş olduğu fiziksel ve psikolojik belirtilere verilen bir tablo olduğunu ifade eden Kaya, bunun sebebinin soğuk kış günlerini geride bırakıp havanın ısınması ile havadaki negatif yüklü iyonların artması insan biyoritmini olumsuz etkilemesi sonucu meydana geldiğini söyledi.
Bahar yorgunluğunun nedenlerini sıralayan Kaya, “İnsan organizmasının birsen ısınmasının sonucunda adaptasyonu sağlamak için adrenalin ve kortizol gibi bazı hormonların salınımı arttırılmaktadır. İyi beslenmenin olmadığı, yeterli vitamin ve minarelerin kullanılmaması, düzensiz uyku, kansızlık gibi durumlarda bu hormonal adaptasyonun yetersiz kalarak bahar yorgunluğu bulguları ortaya çıkmaktadır” dedi.
Kaya, bahar yorgunluğunu hafif atlatabilmek için düzenli vitamin ve mineralleri tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak, “Mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin, kısa ve sık dinlenme aralıkları ile çalışın, çalışma ortamını iyi havalandırın, sıvı tüketimine dikkat edin, mümkünse günde 8-10 bardak su tüketin, çay, kahve gibi kafeinli içecekleri az kullanın, sigara içmeyin, düzenli egzersiz yapın. Bahar yorgunluğunun uzun sürmesi ve kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olması durumunda buna sebep olabilecek diğer nedenlerin (kansızlık, enfeksiyonlar, tiroid hastalıkları, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, bağışıklık sistemi hastalıkları, psikolojik hastalıklar ve gerekirse tümoral hastalıklar) araştırılması gerekir. Bahar yorgunluğu bulgularını taklit eden, ancak altta yatan başka bir hastalığın erken tanısı mümkün olabilir” diye konuştu.
Kaya, bahar yorgunluğunun belirtilerini şu şekilde açıkladı: “Çabuk yorulma, mutsuzluk, kas eklem ağrıları, kramplar, uyku düzeninde değişiklikler (uykuya dalmada güçlük, sabah zor uyanma, sabahları yorgun kalkma gibi) eskiden yaptığı şeyleri yapmada isteksizlik, kadınlarda adet düzensizliği, psikolojik bazı belirtiler. Yorgunluk, vücudun fiziksel çalışmaya psikolojik strese ve uykusuzluğa verdiği fizyolojik bir cevaptır. Sürekli yorgunluğun fizyolojik bir cevap olabileceği gibi bazı hastalıkların ön belirtisi olabilir. ‘Bahar yorgunluğu belirtileri kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, kansızlık ve bağışıklık sistemi hastalıkları ile hipotiroidi gibi bazı endokrin hastalıkların belirtilerine benzerlik gösterebilir. Bu nedenle bahar yorgunluğu bulguları çok belirginse, uzun sürerse ve kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek durumda ise altta yatan hastalıklar araştırılmalıdır. Çünkü bahar yorgunluğunda kişi günlük aktivitelerini yapmada zorlanmaz.”