Türkiye'de 2 Kadından Biri Obez

Türk Halk Sağlığı Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 33.4’ünün obez olduğu tespit edildi.

Türkiye'de 2 Kadından Biri Obez
Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, kadınlarda obezite hastalığının erkeklere oranla daha fazla olduğunu belirterek, "Türkiye'de her 2 kadından biri obezite hastasıdır" dedi.

Türk Halk Sağlığı Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 33.4’ünün obez olduğu tespit edildi.

Tedavi edilen obezite hastalarıyla bir araya gelen Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersun Topal, Türkiye’nin, dünyada obezitede 6. sırada olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Topal, “Türkiye, yüzde 33,4’lük oran ile dünyada Meksika, Amerika gibi ülkelerin ardından en çok obez nüfusa sahip 6’ncı ülke durumundadır” dedi.

Obezite hastalığına ilişkin çarpıcı örnekler veren Op. Dr. Topal, Türkiye’deki her 2 kadından birinin Obezite ile mücadele ettiğini, obezite hastalarının sağlıklı bir insana göre 12 yıl daha erken ölüm tehlikesinde olduğunu söyledi.

"MORBİT OBEZLERDE DİYET VE EGZERSİZLE ZAYIFLAMAK ÇOK ZOR"
Op. Dr. Topal, "Vücut kitle endeksimiz çok önemlidir. Bayanlarda 24, erkeklerde 25 normal olan oranlardır. Bu rakamlara göre obeziteyi sınıflandırıyoruz. Bu rakam 30'un üzerin olduğunda kişiler obez oluyorlar. Bu rakam 40'ın üzerinde olduklarında morbit obez olmuş oluyorlar, 50 üzerinde ise süper obez kategorisine giriyorlar. Morbit obez bireyler, araştırmalara göre toplumda daha zayıf kişilere göre 12 yıl daha erken ölüyor. Her zaman ilk seçenek diyet ve egzersiz ancak morbit obez düzeyindeki bir kişinin diyet ve egzersizle kilo verme ihtimali ve bu kiloyu koruyabilme ihtimali yüzde 2 civarındadır. Morbit obezite düzeyinden sonra hastalara cerrahi müdahale seçeneği ön plana çıkıyor" dedi.

Obezitenin dünyada sigaradan sonra önlenebilir ikinci ölüm sebebi olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Topal, “Türkiye’deki normal yaşam süresi 72 yıl olarak kabul ediliyor. Maalesef obezite hastaları 55-60 yaşlarında ve genellikle kalp krizi neticesinde ölüyorlar” şeklinde konuştu.

Op. Dr. Topal, “yemek alışkanlıkları, durağan yaşam tarzı, genetik miras, hormonal ve çevresel faktörler” gibi unsurların obeziteye davetiye çıkaran önemli hususların başında geldiği dile getirdi.

Cerrahi müdahale yöntemiyle fazla kilolarından kurtulan Zeynep Kart ise, 5 ay önce ameliyat olduğunu belirterek, "103 kilo ile ameliyat oldum, şu an 72 kiloyum. Sağlıklı beslendikten sonra tüm kilolarımız gidiyor. Bir sürü yöntem denedim, hepsinde başarısız oldum. Üstelik diğer yöntemler bana kilo olarak döndü" dedi.

Cerrahi müdahale ile ameliyat olan bir diğer obezite hastasi Vahdet Kılıç da 168 kilo olduğunda ameliyatı tercih ettiğini dile getirerek, "Şeker hastalığım vardı. 4 ay önce ameliyat oldum. 110 kilo civarındayım. Hedefim 80 kilo olmak" dedi.

Kaynak: İHA