Organ Nakliyle Hayata Tutundular

Gaziantep'te 4 kişi böbrek nakliyle sağlığına kavuştu

Sani Konukoğlu Hastanesinde gerçekleştirilen nakillerde iki hastaya eşleri böbreğini verirken, iki hastaya da kadavradan nakil yapıldı.
Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde yaşayan ve 4 yıldır diyaliz tedavisi gören 66 yaşındaki Hanım Altun, eşi Mustafa Altun'un verdiği böbrekle sağlığına kavuştu.
Mustafa Altun, gazetecilere yaptığı açıklamada, diyaliz sürecinde eşine böbreğini vermeyi düşündüğünü ancak anjiyo olması nedeniyle ilk zamanlarda bunu değerlendirmediklerini söyledi.

Oğlunun böbreğini vermek istemesine karşın 5 çocuğu olduğu için bunu kabul etmediğini belirten Altun, daha kendisi böbreğini verdiğini anlattı.
Böbrek nakledilen Hanım Altun da rahatsızlığı süresince doğru düzgün yemek yiyemediğini ve su içemediğini ifade etti.

Sağlığına kavuştuğu için şükreden Altun, "Eşim, 'Hanım sana bir böbreğimi vereyim mi' dedi.

Ben de 'Allah işin rastgetirsin verirsen de vermezsen de ne yapayım' dedim. Sağolsun verdi. Allah'a şükür çok iyiyim, rahatım, mutluyuz" dedi.

- "Ben dururken size düşmez"
Nakil yapılan hastalardan Kahramanmaraş'ta yaşayan 49 yaşındaki Sıddık Ağyar da soğuk algınlığı şikayetiyle 4 yıl önce gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi.

Oğlunun böbreğini vermek istediğini dile getiren Ağyar, "Bir süre daha diyalize gireyim" düşüncesiyle hareket ettiğini belirterek, "O sırada eşim 'Ben dururken size düşmez. Ben gidip böbreğimi vereceğim' dedi.

Bir hafta içinde ameliyat olduk. Herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Melek Ağyar ise eşi diyalizden geldiği zamanlar huzursuz olduğunu ifade etti.

Bunun üzerine eşine böbreğini verdiğini dile getiren Ağyar, "Allah'a şükür tuttu" dedi.

- İki nakil kadavradan yapıldı
Adıyaman'da yaşayan 22 yaşındaki Elif Modaoğlu da, 12 yaşından beri böbrek rahatsızlığı yaşadığını söyledi.

Böbreğini vermek isteyen babasının tahlillerinin uymadığını, annesinin de hasta olması nedeniyle böbreğini veremediğini ifade eden Modaoğlu, kendisine kadavradan organ nakli yapıldığını vurguladı. Haberi diyalize girdiği gün aldığına işaret eden Modaoğlu, "O heyecanla ağlamışım. Allah verenlerden razı olsun. Şuan kendimi çok iyi hissediyorum" diye konuştu.

Şanlıurfa'da yaşayan 24 yaşındaki Sakine Çelik ise 9 yıl önce diyalize alındığını, 6 kardeşi ile anne ve babası dahil hiçbirinin dokusunun uymaması üzerine böbreklerini veremediklerini ifade etti.

Diyaliz sürecinde bir kere uygun donör çıktığını ancak yaş sorunu nedeniyle gerçekleşmediğini dile getiren Çelik, "İkinci donörde nakil gerçekleşti. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" dedi.

- Şifa merkezi
Hastane Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, organ nakli merkezinin sadece Gaziantep'e değil, bölge için de bir "şifa merkezi" olduğunu söyledi.

Merkezin kuruluşunu gerçekleştirirken, en iyi hizmeti fark ücreti almadan ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, gelen taleplerin, belirledikleri hedefin ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Nefroloji Uzmanı Dr. Erkan Mahsereci de organ naklinin öncelikle hayatta kalmak için gerekli olduğunu belirterek, ayrıca daha uzun ve daha iyi yaşam sağladığını kaydetti.

Organ nakli konusunda hastanenin her türlü altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Mahsereci, "Bugüne kadar gerçekleştirilen ameliyatlarda başarı oranımız dünya ortalamasının üzerinde. Bununla gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA