Türkiye İnternet Kullanımında Alt Sıralarda
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Bilgi İşlem Merkezi tarafından İnternet Haftası nedeniyle düzenlenen konferansta konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, Türkiye’nin internet kullanımında dünya sıralamasında alt sıralarda yeralmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.
Akgül, şarkıcı Justen Bieber’in 50 milyon, Obama’nın 42 milyon, Cumhurbaşkan Gül’ün 4 milyon 450 bin, Başbakan Erdoğan’ın ise 4 milyon 200 bin twitter takipçisi bulunduğunu kaydetti.
7-20 Nisan İnternet Haftası nedeniyle GAÜN Bilgi İşlem Merkezi’nde düzenlenen, ‘İnternet Açık Kaynak ve Yansımaları’konulu toplantıda konuşan Bilkent Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, internetin; iletişim, ifade özgürlüğü, bireysel gelişme, eğitim, eğlence, tanıtım, halkla ilişkiler, iş dünyası ve kamu hizmetlerinin temel aracı olduğunu kaydetti.
Dünya’da 2.7 milyar internet kullanıcısı, 998 milyon kayıtlı bilgisayar, 265 milyon alan adı, 959 milyon web, trilyon ölçüsünde web sayfası, milyonlar ölçüsünde video olduğunu vurgulayan Akgül, Türkiye’de ise 30-35 milyon civarında kullanıcı, 7 milyon bilgisayar, 350 milyonu Türkiye içinde, 1 milyon 262 ni ise Türkiye dışında alan adı olduğunu açıkladı.
Doç. Dr. Akgül, “Türkiye’de interneti kullananlar toplam nüfusun yüzde 48.9’unu oluşturuyor. Kalan yüzde 51.1’lik bölüm ise interneti kullanmıyor, ya da hiç kullanmamış. Halkımızın, yüzde 39.5’si interneti düzenli kullanıyor. Evlerin yüzde 49.1’inde internete erişim var, bu şehirde yüzde 57.4, kırsal kesimdeyüzde 29.1'e düşüyor. Erkeklerin yüzde 59.3’u kadınların ise yüzde 38’i internet kullanıyor. Ortalama kullanım; kentlerde yüzde 57, kırsalda ise yüzde 28.6” dedi.
Gerek dünya, gerek Türkiye’de sosyal ağlar ve yurttaş temelli içeriklerin hızla geliştiğine işaret eden Doç. Dr. Mustafa Akgül, Facebook’a kayıtlı kullanıcı sayısının 1.2 milyarı aştığını, günde 750 milyon kişinin ziyaret ettiğini, bir ayda mobilden bağlanan sayısının 1 milyar olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Twitter’da 650 milyon kullanıcı söz konusu. Aktif kullanan 240 milyon; günde 500 milyon tweet ve 2.1 milyar sorgu var. Dünya’da en çok izlenen kişi 50 milyon takipçisiyle Şarkıcı Justen Bieber. ABD Başkanı Obama’nın takipçi sayısı 42 milyon. Türkiye’de ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 4 milyon 500 bin, Başbakan Erdoğanın ise 4 milyon 200 bin civarında takipçisi bulunuyor. Türkiye’de Facebook’ta 500 bini aşkın uygulama var. Yurttaş fotoğraflarının toplandığı Flicker’de 8 milyar civarında fotoğraf bulunuyor. Youtube üzerinden günde 1 milyarı epey aşkın sayıda video izleniyor. Video pazaranın yüzde 40’ı Youtube’ta. Her dakika 40 saatlik video Youtube’a yükleniyor.”
Türkiye’de internet konusunda dağınıklık ve koordinesizliğin sözkonusu olduğunu savunan Doç. Dr. Mustafa Akgül, konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Maalesef, uluslararası indekslerde en iyisinde bile ilk 50’ye giremiyoruz. 2 yılda bir yayınlanan Birleşmiş Milletler e-devlet indeksinde 59, 76, 69 dan sonra bu sene 80. Sıraya düştük. Dünya Ekonomik Forumu sıralamasında uzun süren gerilemenin ardından 2007 seviyesine tekrar yükseldik ve 45. olduk. Aynı rapor, ülkenin interneti ekonomide kullanımda geri kaldığını, bunun ise yurttaşların bilgi teknolojileri yetkinliğinin yetersizliğden kaynaklandığını belirtiyor. Dünya Genişbant raporunda; sabit hatlarda yüzde 10.5 ile 70. sırada, World Wide Web vakfı webindex’in ise 81 ülke arasında 58 olduk. KOBİ'ler ve kırsal kesimde, kamu hizmetlerin kullanımında ciddi düşüklük söz konusu. Bütün e-devlet çalışmalarına rağmen, halkımızın yüzde 20'si bir e-devlet hizmetini kullanıyor. İnternet kullananların yüzde 45’i e-devlet hizmetlerini de kullanıyor. AB içinde belirlenen 22 hizmetin sunulmasında ortalamadan daha iyiyiz. Ama, kullanımda parçalı bulutlu bir konumdayız. Gazete okuma, oyun, film muzik indirmede ortalamın üstünde, ama ürün hakkında bilgi alma, iş aram, e-devlet kullanımda en kötüler arasındayız. E-ihale konusunda sınıfta kalmış durumudayız. Maalesef, Türkiye’de internetin sahibi çok, sorumlusu yok.”
GAÜN öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği konferansı, Bilgi İşlem Daire Başkanı Celal Dikici’nin yanısıra, bilgi işlem çalışanları da izledi.