Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 74.yıldönümü

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları, “Türkiye’de yazın ve düşün hayatına yön veren aydınlarımızın çoğu Köy Enstitülerinden çıkmıştır” dedi.


Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 74’ncü yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, köy enstitülerini öven ADD Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları, “Köy Enstitüleri, Cumhuriyeti kuran kadroların eğitimin ve kalkınmanın köyden başlayacağına inanmalarının bir sonucu olarak 17 Nisan 1940’da hayata geçirdikleri bir aydınlanma projesidir. 74.kuruluş yıldönümünü kutladığımız Köy Enstitüleri dünyada eşi benzeri olmayan,Türkiye’nin dünya eğitim tarihine kazandırdığı en özgün projelerden biridir. Bu proje ile eğitim ve kültür alanında gerçekleştirilen yenilikler yüzyıllardır kul zihniyeti ile yetiştirilmiş halkın özgürleştirilmesi temeline dayandırılmıştır. Çok zor koşullarda kendi topraklarında kendi ayakları üzerinde durmanın öyküsüdür Köy Enstitüleri.

Türkiye’de yazın ve düşün hayatına yön veren aydınlarımızın çoğu Köy Enstitülerinden çıkmıştır. Zamanla menfaatleri zarar gören iç ve dış güçler enstitüleri kapatma yoluna gitmişlerdir. Köy Enstitülerinin kapatılması aynı zamanda siyasi dönüşümün adı olmuştur. Bu süreçten sonra her alanda olduğu gibi eğitim alanında da ABD patenti uygulamalar eğitim politikamıza yön vermeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Millioğulları, “Bu duygu ve düşüncelerle bir aydınlanma projesi olan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74.yıldönümünü kutluyor bu projenin mimarları olan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u saygı ve rahmetle anıyorum” şeklinde açıklamasını tamamladı.
Kaynak: İHA