2. Kalkınma Ajansları Konferansı

Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu, "Kalkınmada Türkiye'nin uzun vadeli perspektifte nereye gitmesi ve hangi yolu izlemesi gerektiği konusunda yol haritası çıktı" dedi.

Madenoğlu, Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2. Kalkınma Ajansları Konferansı'nın açılışında kalkınma ajanslarının çalışmalarını önemsediklerini söyledi.

Kalkınma ajansları modelinin ilk defa demokratik, katılımcı, yereli merkeze alan yaklaşımla kurgulandığını vurgulayan Madenoğlu, "Tüm yerel aktörlerini sistemin içine alarak, bunların karar mekanizmalarıyla üretilen ama ellerini taşın altına koydukları sistem ortaya koymuştur. Bu, Türkiye'de yeni bir model. Dolayısıyla her yeni modelin getirdiği zorlukları ve avantajları da beraberinde getiriyor" diye konuştu.

Türkiye'nin kalkınma sürecinde, özellikle 2000'li yılların başından itibaren ciddi aşama kaydedildiğine dikkati çeken Madenoğlu, ortalama yüzde 5'lik büyüme sağlandığını belirtti.

Hükumetin 2023 vizyonu doğrultusunda, 2014-2018 yıllarına dair plan hazırladıklarını ifade eden Madenoğlu, şöyle konuştu:
"Teknik çalışmalardan sonra Sayın Başbakanımızın başkanlığında hükümet üyelerine bunları sunduk. 7 bin kişiyle yerelden kalkınma ajansları koordinasyonunda çalışmalar yapıldı. 'Bulunduğunuz bölgenin, ilin sorunları, potansiyelleri nelerdir, hangi konulara ağırlık verilmeli, Türkiye'nin sorunları, potansiyeli nelerdir, hangi konuların üzerine özenle gidilmeli' gibi teknik çalışmalar sonucunda bir noktaya geldi ve merkezde toplandı. 3 bin kişi ile tekrar merkezde elemeden geçirildi. Kalkınmada Türkiye'nin uzun vadeli perspektifte nereye gitmesi ve hangi yolu izlemesi gerektiği konusunda yol haritası çıktı. Meclis tarafından onaylanarak uygulamaya geçti."
- 25 alanda eylem planı
Madenoğlu, yol haritasında nitelikli insan, güçlü toplum, yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme, yaşanabilir mekan ve sürdürülebilir çevre ile kalkınmanın bir arada bulunduğunu söyledi.

Söz konusu parametrelerin gerçekleşmesi için 25 kritik alan belirlediklerini vurgulayan Madenoğlu, şunları kaydetti:
"25 alanda Türkiye olarak eylem planlarını hazırlıyoruz ve şu anda son noktasına geldi. İhracat, kamu harcamaları, sağlık endüstrileri, tasarruf, yerelde kalkınmayla ilgili eylem planları hemen hemen hazır. Önümüzdeki ay içerisinde hükümetin önüne koyacağız ve bunların neredeyse tamamı reform paketi olarak inşallah kamuoyuna da duyurulacak. Çok teknik, altyapısı sağlam hazırlandı."
- Suriye'deki iç savaş
Gaziantep Valisi Erdal Ata da kent genelindeki 4 kampta yaklaşık 35 bin Suriyelinin barındığını söyledi.

Kamp dışında da yaklaşık 140 bin Suriyelinin kayıt altına alındığını aktaran Ata, "Kamp içi ve dışında yaşayanların sayısı 175 bin civarında. Kayıt dışında olanları da dikkate aldığımız zaman bu rakam neredeyse 200 bini buluyor. Hemen hemen Türkiye'de barınan Suriyeli misafirlerin dörtte biri ilimizde" diye konuştu.

Ata, ülkelerin kalkınması ve refah düzeyinin yükselmesinin tek yolunun eğitimden geçtiğine dikkati çekerek, işsizlik fonlardan her yıl 500 milyon liranın eğitime ayrılmasını istedi.
Kilis Valisi Süleyman Tapsız ise büyüme ve kalkınmaya giden en kestirme yolun yeni iş olanakları yaratmaktan geçtiğine işaret etti.
Suriye'deki iç savaşa değinen Tapsız, "Ülkedeki çatışmalarda şu ana kadar 160 bin insan hayatını kaybetti. Bölgemiz, Suriye'de yaşanan acı hadiselerden etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Bölgemiz gerek ekonomik gerek ticari gerek turizm ve gerekse misafir ettiğimiz mülteciler anlamında tahammül isteyen imtihan sürecinden geçiriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Gaziantep'te 4 gün sürecek organizasyonda kalkınma, sermaye, girişimcilik konularında çeşitli paneller yapılacak.
Kaynak: AA