Çilek Sezonu İyi Başladı
Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Türkiye'yi doyuran Sultanhisar Çileği'nin kalite ve aromada Türkiye birincisi olduğunu ve ihracat yapılan ülkelerin sayısının her geçen yıl artarak sürdüğünü ifade etti.
Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ile Atça Mahallesinde sezonun hayırlı olması dilekleri ile yemekli mevlit etkinliği düzenleyerek sezon açılışı yapan hal esnafını ziyaret eden Başkan Yıldırımkaya, "Belediye olarak, çilek üreticisi başta olmak üzere Sultanhisar Çileği'ni dünyaya tanıtan hal esnafına destek olacağız. İlçeye yılda yaklaşık 20 milyon dolar gelir getiren Çileğin başkentinin Sultanhisar olması nedeniyle de markamıza büyük önem veriyoruz" dedi.
Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Çilek üretiminin 90'lı yıllardan sonra büyük önem kazandığını ifade ederek, "21 bin nüfuslu Sultanhisar'da polikültür tarım yapılmaktadır. Özellikle 80’li yıllarda demonstrasyon çalışması yapılan çilek ürünümüz 90’lı yıllardan sonra ciddi bir dikim hadisesi gerçekleşmiştir. Gerek 45.’sini yapacağımız NYSA Festivalinde gerekse mahalleye dönüşen Atça'da 15 yıldır yapılan Çilek Tanıtım Festivallerinde ürünümüzün tanıtılması noktasında önemli bir mesafe kat edilmiştir. Bölgemizde yaklaşık 5 bin dönüm arazide 20-25 bin ton civarında çilek üretilmektedir. Şu an Silifke çileğinden sonra ülkenin çilek üretim membası durumundayız. Özellikle çilek üretimi geliştirilen yeni türlerle çeşit 13'e ulaşmış ve ciddi anlamda ürün değişikliğinde mesafe alınmıştır. Gerek tat oranı, gerek aroma oranı, gerekse dayanıklılık oranıyla da aynı zamanda festival cinsi şu an üretimde başı çekmektedir. Şu an itibariyle üretim hat safhadadır. Fiyat konusunda da Allah yardımcımız olursa 2,5-3 TL arasında fiyat tarifesi vardır. Festivaller aracılığıyla tüccar ve ihracatçı akınına uğradık. İhracatımızın gelişmesiyle de fiyat politikamızın gelişmesi sağlandı. 10 ay boyunca adeta bir bebek gibi bakılan çilek ürününün fiyatı 2-2,5 TL’lerin altına düşmeyerek üreticimizin emeğinin karşılığını almaları sağlanmış olur. Hedefimiz, kaliteli çilek üretiminde dünya birincisi olmak. Bu konuda Romanya, Bulgaristan, Moldovya, Almanya ve özellikle Rusya pazarları bizim için önemli yer teşkil etmektedir. Şu an dünyada bizim ürünlerimiz cazip olup marketlerde yerini almaktadır. Geçtiğimiz yıl çilekte 5 bin ton civarında ihracat yaparken bu yıl 8 bin ton civarında ihracat yapmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 20 Milyon dolar civarında ihracat yapmayı hedefliyoruz. Yılın 12 ayı ihracat yapan Sultanhisar ilçemiz, geçtiğimiz yıl Karpuz ve Narenciye de iyi bir kota yakalayamamıştı ama bu yıl hedefimiz özellikle çilek olmak üzere tüm ürünlerimizde ihracatta iyi bir kotaya ulaşmak" şeklinde konuştu.
GÜNDE 10 TIR ÇİLEK SEVKEDİLİYOR
Atça hali başta olmak üzere Sultanhisar ve Salavatlı hallerinden günde 10 tır dolusu çilek sevkiyatı yapıldığını ifade eden Çilek üreticilerinden Erdinç Çeliksoy, "Sultanhisarlı üreticiler olarak üretimimiz 1 Nisan itibariyle hızlı bir şekilde başlamış olup, Haziran’ın sonuna kadar devam edecektir. Yetiştirilen ürün bakımından Türkiye’nin değil Dünya’nın en kaliteli çileğini ürettiğimizi düşünüyoruz. Çünkü geçtiğimiz hafta ilçemize ziyarete gelen İspanyollar ilçemizdeki tarım alanları ve ürünlerimizi gördükten sonra bize yaptıkları yorum ‘Biz Silifke’den, Anamur’dan, Atayurt’tan geliyoruz. Sizin bu yapmış olduğunuz teknik yetiştiriciliği hiçbir yerde görmedik. Şu an da siz Avrupa’yı, İspanya’yı geçmiş düzeydesiniz’ ifadelerini kullandı. Çilek fidanının ıslahçısı olan İspanyollar bize karşı bu yorumları kullandılar. Biz çilek üreticisi olarak Türkiye’de ve Dünya’da liderliğe oynamaktayız. Allah nasip ederse de önümüzdeki hafta Rusya ve Avrupa ülkelerine de ihracatımıza başlayacağız. 1 hafta 10 günlük süreçte de tamamen iç piyasaya çileğimizi gönderiyoruz. Çileğin bol olduğu dönem olmasına rağmen fiyatların düşmemesi bizleri mutlu ediyor. Sultanhisar’daki 3 halimizde yaklaşık 300 ton Çilek günlük çıkış yapmaktadır" dedi.