Ak Parti Adana'da Seçime İtiraz Etti

AK Parti, 50 bin geçersiz oy, tutanak hataları, oy kaydırma ve sandık başında yapılan itirazların dikkate alınmadığı iddiasıyla Adana Büyükşehir'de seçim sonuçlarına itiraz etti.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, MHP adayı Hüseyin Sözlü'nün Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandığı seçimlerle ilgili itirazları değerlendirmek ve çalışmaları izlemek üzere Adana'ya geldi.

Adana milletvekilleri Mehmet Şükrü Erdinç, Fatoş Gürkan, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Torun ile birlikte partisinin Adana il başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Soylu, 30 Mart'ta çok önemli bir seçimin geride bırakıldığını, seçimin galibinin demokrasi ve millet olduğunu söyledi.

Adana'da 2009 ve ondan önceki yaşanan sendromların tekrar ettiğini söyleyen Soylu, "Bu Adana’mızın tercihinin milli iradeye yansıması açısından maalesef üzüntüye sebep veriyor. Özellikle genel merkezde yaptığımız değerlendirmelerde, gerekse il teşkilatımızla yaptığımız değerlendirmeler hem seçimin yürütülmesi açısından, hem de seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesi açısından Adana’mızın hak etmediği AK Parti’mizin de mağdur olduğu bir takım işlemler söz konusu. Bunların hepsi delilli bir şekilde il başkanlığımız tarafından önümüzdeki saatler içerisinde seçim kuruluna intikal ettirilecektir. Özellikle Adana’da oy kaydırma, tutanak hataları, sandık başında yapılan itirazların dikkate alınmaması ve kamu düzeni açısından da bir takım eksikliklerin olduğunu arkadaşlarım söylediler. Arkadaşlarım titiz bir çalışma ortaya koydular" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 50 bin civarında geçersiz sayılan ve geçersiz sayılmasının sebebini kanunda belirtilen geçersizlik nedenlerinin dışında olduğunu iddia ettikleri bir takım değerlendirmeleri ilçelerdeki seçim kurullarına yapacakları başvurularla tespit etmeye çalışacaklarını anlatan Soylu, "Vahim hatalar ve örneklemeler söz konusu. AK Parti’nin yaklaşık 98 oy aldığı 1405 nolu sandıktaki birleştirme tutanağına bakıyorsunuz bu oy başka bir siyasi partiye yazılmış. 98 oy Büyük Birlik Partisi’ne yazılmış. Bu örneklerden bir tanesi. Bize gelen tutanaklarla birleşme tutanakları arasında eksiklikleri çok net gördüğümüz bir durum söz konusu. İtirazımızın sebebi kaydırmalar, hatalar ve eksiklikler konusunun seçim sonucunu etkileyebileceğini düşünüyoruz. Özellikle yine 2009 seçimlerinde partimizin yaşamış olduğu ve aklımıza getirmek istemediğimiz bir tecrübe söz konusudur. Maalesef Adana’da bir mekanizma işliyor uzun zamandan beri. Bu mekanizma seçim hukuku açısından kıymetli Adanalıların vermiş olduğu oyların adaletli bir şekilde sonuca ulaşmasını engelliyor. Bu bizim de sorunumuz. Çünkü siyasi partilerin en temel görevlerinden bir tanesi her bir oyun hakka, adalete ve o oyu kullanan insanın tercihine göre iradeye yansımasını tecelli etmesini sağlayabilmektir" şeklinde konuştu.

Soylu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Seçim hukukunun yürütücülerine bunu söylüyorum; eğer bir oy pusulasında bir vatandaşımız bir siyasi partinin amblemi üzerine oyunu vurmuşsa bu oyun geçersiz sayılabilme şansı sıfırdır. Oy geçerli oydur. Çünkü 12’ye isabet ettireceğiz diye bir kaidemiz söz konusu değil. O çerçeve içerisindeki bir yere vurulur. İlla oy yuvarlağa vurulacak diye bir kaide söz konusu değildir. İnanıyorum ki sonucun Adana’da çok kıymetli vatandaşlarımızın oyunu verdiği istikamette hak, hukuk, adalet çizgisi içerisinde ve iradeleri çerçevesinde şekillenmesidir. Kaybedersek kazananı tebrik ederiz. Yani Kılıçdaroğlu gibi çamura yatmayız. Kazanırsak da hayırlı bir dönem temennisini de karşı karşıya bulunduğumuz, centilmence rekabet etmek istediğimiz siyasi rakiplerimizi bekleriz, isteriz."
MHP’lilerin sandık başkanlarına baskı yapıldığı yönündeki iddialarıyla ilgili olarak konuşan Soylu, “İnsan kendi ayağına kurşun sıkmaz. Biz hepimiz siyaset yapıyoruz. 52 milyon seçmen kendi iradesini Pazar günü ortaya koydu. Gerçi memleketin bazı yerlerinde bu iradeyi sakil hale düşürecek sonuçlar var. Örneğin Hatay’da AK Parti 85 sandıkta sıfır çekmiş. 85 sandıkta sıfır. Türkiye genelinde yüzde 45 oy alan bir siyasi partinin bir ilde 85 sandıkta sıfır çekmesi tüm istatistiki değerleri alt üst eder. Dünyanın hiçbir yerinde bunu kimseye inandıramazsınız. Bunlar sağlıklı işaretler değil. Bizim sandık kurulu üyelerimiz itiraz ediyorlar, sandık başkanlarının bazıları özellikle paralel yapıya mensup olan bazıları bu itirazları bile kabul etmiyorlar. Bunları bizim arkadaşlarımız polis tutanaklarıyla tespit ettiriyorlar. Yani Adana’da işin başından beri büyük bir operasyon olduğu algısı ortaya çıkıyor. Bunu özellikle seçim kurulundaki oranın yürütücülerinin takdirine de sığınıyoruz. Burada özellikle siyasi partilerin mensuplarının seçim kuruluna baskı yaptığı yönündeki iddialar söz konusu. Bununla ilgili bilgiler belgeler ortaya koydular. Bir psikolojik harp yapıyorlar. Kendi mantıkları çerçevesinde. Burası bir hukuk devleti. Mesele haksızlıkla seçim kazanmak değildir, tam tersidir. Milletin iradesinin tecelli edeceği sonuca herkesin rıza göstermesidir. Siyasette kaybetmeyi ve kazanmayı tahammül edemeyenler bu demokrasi dediğimiz bizim o güzel kızımıza halel getirmesinler. Demokrasi bizim güzel kızımızdır. Halel getirmesinler. Kaybetmek de var, kazanmak da” dedi.

Basın mensuplarının sorusu üzerine birçok yerde seçim araştırması yaptıklarını belirten Soylu, “Adana’da bir tek yerde yanıldık. Adana’da çok ciddi bir şekilde eşit seviyede başladığımız bir seçimi 4-5 puan yükselterek götürdük. Başbakanımızın; Adana mitinginden sonra çok ciddi bir mesafe aldık. AK Parti’ye yapılan saldırılardan sonra çok ciddi bir mesafe aldık. Biz bunları an ve an izledik. Biz İstanbul sonucunu bir iki puan yanılmayla bildik. Adana’da normalin dışında bir sebep olduğuna inanıyoruz. Diyelim ki bir ilçemiz, 49 puan biz alıyoruz, 47 puan başka bir siyasi parti alıyor. Biz orayı kaybetmişiz. Bu araştırmanın hata payı içerisinde olabilir bir şeydir bu. Ama Adana’da farklı bir şey var. Adana’da farklı bir durum söz konusu. Buralarda çok ciddi bir takım sıra dışı davranışların olduğunu çok net bir şekilde hissetmek lazım. Bizim son araştırma tahminimiz 46.6 AK Parti, 28 CHP, 14.5 MHP idi. 46.6’dan bir puan MHP’ye gitmiş ve seçim araştırması neredeyse yüzde 99 isabetle tamamlanmış. Özellikle Adana kamuoyunun vicdanının rahatlaması hususunun ancak oyların yeniden tasnifini yapılması, hakim nezaretinde yeniden sayılıp dökülmesi. Elimizde bu kadar delil varken sonucu böyle yazmışsınız böyle kabul ediyoruz demek bizim Adana halkına olan sorumluluğumuzu yerine getirmemek anlamına gelir. Özellikle merkez ilçedeki oylarla ilgili sayılma konusunda talebimiz var. Bizatihi sandık numarası göstererek yaptığımız itirazlar söz konusu. Bir de Karaisalı ilçesinde de ciddi bir itirazımız söz konusu. Bu itiraz devam ediyor” diye konuştu.

Hatay’da da itirazlarını hazırladıklarını söyleyen Soylu, “Hatay’daki seçim 3 bin küsur oyla gitti. Sıfır çektiğimiz sandık sayısı neredeyse 85 civarında. Bu sandıklardaki 24 bin oy küme halinde AK Parti’ye oy vermiyor. Bu ne kadar akla yatkın? Orada da birçok maddi hata var. Sadece Hatay’da bize gelen tutanaklarla 11 bin 500 cetvel arasında aleyhimize fark var. Bunların hepsinin açıklığa kavuşması lazım. Bize gelen tutanaklarla birleştirme cetveli arasında 11 bin 500 fark var” dedi.

Kaynak: İHA