Başkan Yılmaz Açıklaması

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, rençberliğin ve köy ekonomisinin yeniden canlandırılması gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde köylerimizde insan kalmayacak” dedi.

Başkan Yılmaz Açıklaması

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği Asarcık ilçesinin köylerinde köylerdeki durum ve köy ekonomilerine yönelik düşünceleri ile ilgili önemli mesajlar verdi. Vakit geçirmeden köylerdeki rençberliğin değerinin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Rençberliği geliştirmemiz, ekmek kapısı haline getirmemiz lazım. Köylerimizdeki yol, su, kanalizasyon gibi alt yapı sorunlarını 2 yıl içinde bitirecek, bu eksiklikleri de konuşmaz hale getireceğiz. Ama köylerimizdeki rençberliğin gelişmesi meselesine daha çok kafa yoruyorum. Tarımın, hayvancılığın, arıcılığın, meyveciliğin, sebzeciliğin neden para etmez hale geldiğini sorgulamalıyız. Pazar problemimi var, gübre girdisi mi pahalı, sulama sorunları mı var, bu meselelerle ilgili fikir üretmeliyiz. Eski siyasi alışkanlıklarımızı sürdürmemeli, bu konuda da kendimizi sorumlu hissetmeli ve düşünmeliyiz. Eksiklikleri artık düşünmeyin. Bu bizim işimiz. Bunları konuşulmaz hale getireceğiz. Ama rençberliğin geliştirilmesi benim için daha önemli. Çünkü çocuklarımız büyüyecek, okuyacak, üniversite bitirecek. Samsun’da fakülte de bitirince gelip diyecekler ki ‘okuduk, üniversite bitirdik, köyde ne yapayım.’ Siz de ‘köy yerinde tırnaklarımla çalışıp okuttum, bundan sonra nerede ekmek varsa planlamanı yap git’ diyeceksiniz. Bu çocuklar okuduğu için gidebilir, peki okuyamayanlar ne olacak. Onlara da köy rençberliği ile köy ekonomisiyle geçinebilir bir düzen kurmamız lazım. Bunun önümüzdeki günlerin en önemli meselesi olacağını düşünüyorum. Yoksa bu güzelim köylerde insan kalmayacak” diye konuştu.

Samsun’un 1 milyon 250 bin nüfusu olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, “Bunun yarısı şehir merkezinde yaşıyor. Geri kalanın büyük bölümü de ilçe merkezlerinde hayat sürüyor. Köylerimizde de toplam 300 bin kişi, yani yüzde 20’si barınıyor. Bu nüfus da giderse köylerimizde yürüttüğümüz tarım ve hayvancılık gibi milli servetimiz çökebilir. Eğer bunu kalkındırmazsak yarın yiyeceğimiz ekmeği, bir dilim peyniri, eti de dışarıdan soframıza koymak zorunda kalırız. Bunları üretmemiz lazım. Köylerimizde ekonomiyi canlandırmakla ilgili aranızda istişarelerde bulunup tartışın. Ürettiğiniz fikirleri bir araya getirelim. Beni de çağırın gelip oturup beyin jimnastiği yapalım. Bu konuya da çok kısa sürede eğilmemiz, çabalamamız lazım. Yoksa köy yaşamı olmayan, her şeyi şehirde yaşayan, maaşcılığa kendini kaptırmış olan bir ülke olma durumumuz var. Bu konu beni çok düşündürüyor. Kendimi bu konuda çok yoruyorum, yormaya da devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA