Ukrayna-ab İlişkileri

AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati, Ukrayna ile AB arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması'nın dayanışma ürünü olduğunu söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (Tepav) Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna arasındaki gelişen işbirliği ve AB'nin doğu komşularıyla ilgili politikasının ele alındığı "Ukrayna-AB İlişkilerinde Yeni Ufuklar, AB ile Ortaklık Anlaşmasının İmzalanması ve Serbest Ticaret Anlaşması" paneli düzenlendi.

Moderatörlüğünü Tepav Yöneticisi Nilgün Arısan Eralp'ın yaptığı panelin konuşmacıları arasında Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch ve AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan Szombati, "Ukrayna ile AB arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması bir dayanışmanın ürünüdür. Bu anlaşma, siyasi iletişimin, işbirliğinin, enerjinin, ekonominin çerçevesi niteliğindedir. Ekonomi ve göç meselelerinde olduğu kadar enerji ve enerji güvenliği konusunda da kapsamlı bir çalışmadır. Sınır güvenliği ve vize konusundaki detayları da içeriyor" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky de AB ile imzaladıkları anlaşma hakkında, "Bu anlaşmanın kasım ayında imzalanması gerekiyordu. Bu gecikme Ukrayna halkını hayal kırıklığına uğratmakla kalmadı, ekonomimizi de olumsuz etkiledi. Bu anlaşama 6 yılımızı aldı ama sonunda başardık. Daha yapacak çok şey var. Yargıda, toplumsal dönüşümde, ekonomide ilerlemeler sağlayacağız" diye konuştu.

Korsunsky, Kırım konusundaki bir soruya şu yanıtı verdi:
"Ukrayna niçin Rusya ile savaşmıyor çünkü 21. yüzyılda yaşıyoruz. Ukrayna'da 15 nükleer enerji tesisi, 30 bin kilometre doğalgaz hattı var. Eğer bir savaş çıkacak olursa bu, Karadeniz bölgesinin sonu olur. Biz Rusya ile ilişkilerimizi daha istikrarlı hale getirmeye çalışıyoruz."
Büyükelçi Korsunsky, "Kırım'ın Rusya tarafından neden ilhak edildiğine" dair bir soru üzerine, "Putin'in ne düşündüğünü anlamak güç. Kırım'da veya Ukrayna'nın başka bir yerinde Rusça konuşan vatandaşların haklarının ihlal edildiğine dair tek bir vaka bile yok. Bunun nedenini anlamaya çalışıyoruz. Belki de Rusya'nın, bölgedeki vatandaşlarının haklarını korumaya çalışarak Ukrayna'nın güneyindeki AB sınırlarına ulaşmaya çalışma planı vardır" diye konuştu.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl de AB'nin Rusya'ya karşı gösterdiği tepkinin yeterli olup-olmadığı hakkındaki bir soruya ilişkin, "AB, Soğuk Savaş'tan beri Rusya'ya yönelik ilk defa yaptırım kararı alıyor. Bu yaptırımlar, Rusya'nın Ukrayna belki de Moldova'daki faaliyetleri için kırmızı çizgiyi geçmemesine yönelik açık bir işarettir" dedi.

AB ile Ukrayna, Ortaklık Anlaşması'nın siyasi kısmını 21 Mart'ta imzalamış, derin ve kapsamlı serbest ticaret anlaşması ise seçim sonrasına bırakılmıştı.

Kaynak: AA