15 Yıl Aradan Sonra Gözyaşları İçinde Toprağa Verildiler

1999 yılında Sırp güçleri tarafından Kosova Savaşı’nda katledilen 46 Kosovalı, kimliklerinin belirlenmesinin ardından bugün gözyaşları içinde toprağa verildi.


Kosovalıların ceset kalıntıları birkaç yıl önce Sırbistan’nın Batajnica yerinde bulunan toplu mezardan çıkarılmıştı. Kalıntılar, DNA testleri sonucunda yapılan kimlik tespit işlemlerinin ardından Kosova'nın güneyindeki Suhareka Belediyesi ve Rauça Belediyesi’ne bağlı Krusha e Vogel köyünde toprağa verildi.

Defin öncesinde savaş kurbanlarını anma töreni düzenlendi.

Kosova liderleri ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla savaş kurbanları, Kosova Güvenlik Kuvvetleri mensupları tarafından defnedildi. Kurban yakınlarının feryatları içinde Arnavut bayrağına sarılmış tabutlar mezarlara indirildi

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Krusha e Vogel köyü ve Suhareka Belediyesi’nde sivillere karşı yapılan katliamların, Sırp güçlerinin Kosova’da soykırım yaptıklarının kanıtı olduğunu belirtti.

Suhareka ile Krusha e Vogel köyünde Kosova Savaşı’nda 1999 yılında Sırp güçleri tarafından katledilen ve 15 yıl aradan sonra kimlikleri tespit edilen Kosovalı 46 kurbanın toprağa verilmesi merasimine katılan Başbakan Thaçi yaptığı konuşmada, ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile bin 700 Kosovalı kayıp kişinin bulunması için Belgrad’a baskı yapılması adına ortak çalışacaklarını kaydetti.

Thaçi, Avrupa Parlamentosu’nun yakın bir tarihte Sırbistan’da Kosovalı Arnavutların gömülü olduğu şüphe edilen tüm yerlerde kazı çalışmalarının yapılmasını talep edecek bir karar çıkaracağını da sözlerine ekledi.

Kosova’da kayıp olan bin 700 kişinin akıbeti ise hala bilinmiyor.
Kaynak: İHA