Rus Hastaya Türkiye’de Robotik Ameliyat

Ülkesinde tedavi edilemeyen 42 yaşındaki Rus Natalia Pronicheva, Türkiye’de şifa buldu.

Rus Hastaya Türkiye’de Robotik Ameliyat
Robotik cerrahi ile ameliyat olan Pronicheva, rahminden miyom alındıktan sonra hastaneden taburcu edildi.
Rusya’da yaşayan 150 kilo ağırlığındaki Natalia Pronicheva, Aralık 2013 yılında ülkesinde rahatsızlandı. Hastalığına teşhis konulamayan ve kilolu olduğu gerekçesiyle Rusya’da tedavi olamayan Pronicheva, Türkiye’ye gelerek şifa buldu. Rusya’da kapalı ameliyat olabilmesi için bir yıl beklemesi gereken hasta, Türkiye’de robotik cerrahi ile ameliyat edilerek, rahminde çıkan miyom alındı.

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Fatih Güçer, Natalia Pronicheva’nın kendilerine geldiğinde derin bir vajinal kanaması olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Rusya’da bir hastaneye başvuran hasta orada konulan teşhisin kanser şüphesi olması nedeni ile tedavi görmüş ama oradaki tedavi sonlandırılamamış. Bu sonlandırılamayan tedavinin nedenlerini araştırdığımızda medikal olarak bunun mümkün olmadığı, gireceği ameliyatın özellikle kilosundan dolayı ciddi bir sorun olacağı hastaya söylenmiş. Böyle bir hastaya da kanser ameliyatı yapmanın teknik olarak mümkün olmadığı iletilmiş.”
Doç.Dr. Güçer, hastanın kan değerlerinin çok düşük seviyede olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Hemoglobin dediğimiz değer, 6 buçuktu. Hasta ciddi bir kan kaybı ile hastanemize geldi. İlk önce kendisinin kan değerlerini yükselttik. Sağlıklı bir ameliyat olabilmesi ve yaşayacağı riskleri azaltabilmek için hastaya çeşitli testler yapıldı.”

“KİLOLU HASTANIN AÇIK AMELİYATLA İYİLEŞME SÜRECİ UZUN”
Doç.Dr. Güçer, yapılan tetkiklerde hastanın rahimden kaynaklanan 7-8 cm çapında olan ve rahmin dışına çıkan bir miyomu olduğunun tespit edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu miyom zaman içerisinde beslenmesi bozulmuş, devamlı kanayan ve nekroze dediğimiz kokuşmaya başlamış bir miyom şeklindeydi. Hastanın kanamasına da bu neden olmaktaydı. Fakat bu tip miyomların tanısı ancak ameliyattan sonra konabilmektedir. Çünkü kanserlerin değişik tipleri vardır. Özellikle sarkom dediğimiz kanser türü miyomların altında çıkabilmekte. Bizim ön tanımız da sarkom olabileceğiydi.”
Doç.Dr. Fatih Güçer, hastanın robotik cerrahi ile ameliyat edilip miyomun alındığını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hastayı bize geldikten birkaç gün sonra robotik cerrahi yöntemi ile ameliyat ettik. Çok başarılı geçen ameliyatın ardından hastayı ikinci gün taburcu ettik.”
Doç.Dr. Fatih Güçer, hastanın özellikle robotik cerrahi ile ameliyat edilmesinin önemli nedenleri olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Bir kere kilolu bir hastayı açık ameliyat ettiğiniz zaman iyileşme süreci çok uzun olabiliyor. Çünkü diğer insanlara göre çok fazla yağ dokusu olduğu için, bu dokulardan sızan sıvılar yara kapanmasını geciktiriyor. Bunun üzerine gelecek tesadüfi bir enfeksiyon yarayı aylarca kapanamayacak hale getiriyor. Hastaya yaptığımız travma da çok çok büyük bir travma yani günlerce de hastane kalmasını gerektirecek bir travma.”

“HASTAYI İKİNCİ GÜNDE TABURCU ETTİK”
Doç.Dr. Fatih Güçer, robotik cerrahi ameliyatla hastadan açılan birkaç ufak delik sayesinde yara yerinde enfeksiyon probleminin olmamasını sağladıklarını belirtti.

Güçer, robotik cerrahinin en büyük avantajının bu olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hasta için ve bizim için iyileşme sürecinde sorun çıkarmamasıydı. Robotik cerrahi ile başladığımız ameliyatı robotik olarak bitirdik. Açık ameliyat yapsak bu hasta günlerce hastane yatması gerekirken, biz ikinci günden hastayı taburcu etme şansına sahip olduk.”
Doç.Dr. Güçer, hastanın patoloji sonuçlarında kanser olmadığının ortaya çıktığını vurgulayarak, “Yani hasta boşu boşuna günlerce kanser korkusu ile yaşadı. Fakat yaptığımız cerrahi sonucunda ekstra hiçbir tedaviye ihtiyacı olmayacak şekilde şuan ülkesine dönüyor” dedi.

"RUSYA'DA ROBOTİK AMELİYAT OLMAK İÇİN BİR YIL BEKLEYECEKTİM”
Rus hasta Natalia Pronicheva, ülkesindeki hastaların Türkiye’ye gelip iyileşmesi için internete olumlu yorumlar yazacağını belirterek şunları söyledi; “Sadece robotik ameliyat yapılabilirdi. Rusya’da bu ameliyatı olmamın imkanı yoktu. Bu ameliyatın yapılabildiği sadece iki hastane var. Bir tanesi san Petersburg bir tanesi de Moskova’da. Ülkemde ameliyat olsaydım bir sene beklemek sorunda kalacaktım. Rusya’da doktorlar bir sene boyunca tanı konulamadı, bir bana sürekli siz kanser hastasısınız. Durumunuz çok kötü diyorlardı. Burada 4 günde tanı konuldu, çok memnun kaldık her şeyden. Ülkeme döndüğümde internete çok güzel yorumlar yazacağım. Hastalar korkmasınlar. Türkiye’ye gelsinler tedavi görsünler, İyileşsinler.”
Kaynak: İHA