Nadasa Bırakılan Arazilerde Aspir Üretimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon hektar nadasa bırakılan alan olduğunu belirterek, bu arazilerin aspir bitkisi ile değerlendirileceğini söyledi.

Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin aspir bitkisi üretiminde dünyada 7. sırada olduğunu ifade etti.

2013 yılı itibariyle 31 ilde aspir üretimi yapıldığını dile getiren Gümüş, son yıllarda Ankara, Eskişehir, Kırşehir, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri ve Yozgat'ta önemli miktarda üretim artışı yaşandığını kaydetti.

Nadas alanlarının değerlendirilmesi için aspir yetiştiriciliğinin önemli olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Türkiye'de yaklaşık 5 milyon hektar nadasa bırakılan alan var. Bu alanları aspir bitkisi ile değerlendireceğiz. 2023'te 500 bin ton üretim yapmış olacağız. Her yıl düzenli olarak 100 bin hektarını kazanarak, 2023 yılına kadar 1 milyon hektar nadas alanını üretime katmış olacağız" diye konuştu.

Aspirin ana vatanının Orta Anadolu olduğunu vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti:
"Eskişehir'den itibaren, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Muş'a kadar olan illerde üretim yapacağız. Şu ana kadar 45 bin hektar alanda aspir ekildi. Bu rakam her yıl artış gösteriyor. 2002 yılında 25 ton üretilen aspir, 11 yılda 45 bin tona ulaştı. 2013 yılı itibariyle aspir ekim alanı geçen yıla göre yüzde 88, üretim miktarı yüzde 26, verimlilik ise yüzde 20 artış gösterdi."

- "Aspirde pazar sorunu yok"

Aspirin, Amerikan safranı, yalancı safran aynı zamanda boyacı safranı olarak bilinen bir yağ bitkisi olduğunu belirten Gümüş, şöyle devam etti:
"Tohumunda yüzde 30-45 oranında yağ bulunmaktadır. Bu yağ, hem yemeklik yağ, hemde bioyakıt olarak kullanılmaktadır. Ayrıca küspesinin hayvan yemi ve yaprağının da boya sanayisinde kullanılıyor olması pazarlama sıkıntısı yaratmamaktadır. Ülke olarak yağ açığımız var. Gıda sektöründeki yağ açığımızı kapatmak hem de bio yakıt olarak kullanmak üzere aspir bitkisini yaygınlaştırıyoruz. Sözleşmeli üretim yapan çiftçilerimize verdiğimiz destek, maliyetinin yüzde 75'ini karşılıyor."
Gümüş, Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kararı doğrultusunda aspir yetiştiriciliği için 2014 yılında mevcut desteklere ilavelerin olacağının altını çizdi.
Kaynak: AA