'Ağrıyan Diş Çocuk Gelişimini Etkiliyor'

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaziye Aras, "Çocuklar, ağrılı dişler nedeniyle iyi şekilde beslenip büyüyemediklerinden gelişimleri olumsuz etkilenebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız diş sağlığının temelinin bebeklik çağlarında atıldığını söyledi.

Çürüğün belirli mikropların neden olduğu mikrobik hastalık olduğunu anımsatan Aras, "Bebeğin ağzına çürük yapıcı mikroorganizmaların çok küçük yaşlarda yerleşmesi, dişlerin çürüme riskini arttırır. Diş fırçalama, çürüğün önlenmesindeki en kolay ve etkili yöntemdir. Ebeveyn ve aile bireyleri çocuğa bu konuda örnek olmalıdır" diye konuştu.

Aras, dişlerdeki beyaz, tebeşirimsi lekelerin çürüğün ilk işaretleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu durumda derhal diş hekimine gidilerek koruyucu uygulamalar (florür tedavisi) yapılmalıdır. Çürük, başlangıç aşamasında tedavi edilmezse zamanla ilerler, ağrılı geceler ve zor tedaviler çocuğu bekler. Ağrılı diş tedavileri,çocuklarda diş hekimi fobisine yol açabilir. Çocuklar, ağrılı dişler nedeniyle iyi şekilde beslenip büyüyemediklerinden gelişimleri olumsuz etkilenebilyor. Çürük nedeniyle oluşan apseler, çocukta bakteriyel endokardit gibi enfeksiyonlara yol açabilir."
Ağız sağlığı için dişlerin 1,5 yaşından itibaren günde 2 kez florürlü diş macunuyla fırçalanması gerektiğine işaret eden Aras, "Çocuğunuzun ağzında çürük, dolgulu ve düşme zamanından önce çekilen dişler mevcutsa diğer dişlerin çürüme riski yüksektir. Sosyo-ekonomik durumun düşük olması, genellikle sağlıkla ilgili konulardaki bilgisizlik ve yeterli önem verilmemesinin yanı sıra sağlık kuruluşlarından yeterli düzeyde yararlanılmaması, çocukların dişlerinin çürüme riskini arttırmaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA