Özel Yetkili Mahkemelerin Kaldırılması

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, kaldırılan mahkemelerdeki biten dosyaların hangi mahkemelerin arşivinde saklanacağına karar verdi. Ergenekon davası Yargıtay aşamasında bozulursa temyizine tevzi mahkemesi bakacak.

HSYK 1. Dairesi, özel yetkili mahkemeleri kaldıran kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, bu mahkemelerin yerine görev yapacak ağır ceza mahkemelerini belirledi.
1. Daire Başkanı İbrahim Okur başkanlığında yapılan toplantıda, Ankara'da kaldırılan 11, 12 ve 13. ağır ceza mahkemelerinin baktıkları davalardaki biten dosyaların hangi mahkemelerin arşivine kaldırılacağı belirlendi.
Buna göre, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin sonuçlandırdığı dosyalar Ankara 1 ve 2. ağır ceza mahkemelerinin arşivine paylaştırılacak. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde sonuçlandırılan dosyalar Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde sonuçlandırılan dosyalar Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin arşivine kaldırılacak.
Ankara dışındaki diğer illerde kaldırılan özel yetkili ve TMK 10| maddesiyle görevli mahkemelerin dosyaları bu illerdeki ağır ceza mahkemelerine paylaştırıldı.
İstanbul'da 9. Ağır Ceza Mahkemesinden 17. Ağır Ceza Mahkemesine kadar olan ve kaldırılan 9 mahkemenin biten dosyaları İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinden başlayarak 9. Ağır Ceza Mahkemesine kadar olan mahkemelerin arşivine dağıtılacak.
Diğer illerde kaldırılan mahkemeler yerine bu sıralama esas alınacak. Buna göre, Ergenekon davasının Yargıtay aşamasında bozulması halinde 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine tevzi mahkemesi görevli olacak.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından Balyoz davasında aldığı mahkumiyet kararı bozulan kişilerin dosyaları tevzi mahkemesine gidecek.
Daire, önleme dinlemeleriyle ilgili Ankara'da görevlendireceği ağır ceza mahkemesiyle ilgili kararını daha sonra verecek. Ankara'da bu konuda birden fazla mahkemenin görevlendirileceği ve yeni mahkeme kurulabileceği öğrenildi.
Kaynak: AA