Panik Butonu Alan 56 Kişi Polise Zimmetlendi
Kamuoyunda "panik butonu" olarak bilinen, "Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi"nden Adana'da 16 ayda 55 kadın ve 1 erkeğin faydalandığı bildirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2012 yılının Ekim ayında kadına yönelik şiddeti önlemek için Adana ve Bursa'da başlatılan ve kamuoyunda "panik butonu" olarak bilinen "Şiddet Mağdurlarının Korunmasında Elektronik Destek Sistemi"ne geçişin üzerinden 16 ay geçti. Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Ekim 2012 yılında bakanlığın talimatıyla Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü'nün kurulduğunu kaydetti.
Kadının toplum içinde şiddetten korunması için başlatılan uygulamadan erkeklerin de faydalandığı vurgulanırken, 2012 yılında 6 kişiye panik butonu verildiğini bunlardan 5'inin daha sonra panik butonlarını tehlikenin geçmesiyle iade ettiği bildirildi.
2013 yılında ise 49 kişiye panik butonu verildiğini, bunlardan 24 kişinin panik butonu süresi bittiği için butonları geri iade ettiği belirtildi. 2014 yılında ise güvenlik gerekçesiyle panik butonu almak için başvuru olmadığı, şu an aktif olarak 20 kişinin panik butonu kullandığı tespit edildi.
Adana Emniyet Müdürlüğü, panik butonu alan kadınları korumak için farklı bir yöntem kullanıyor. Şu an aktif olarak panik butonu kullanan 20 kadın polislere zimmetlendi. Kadın panik butonuna bastığı anda zimmetli polis memurları hemen harekete geçip kadının bulunduğu yere 3 dakika içinde ulaşabiliyor. Polisin bu uygulamayı karışıklık çıkmaması ve kadına kocanın zarar vermesinin önüne geçmek için uygulamaya koyduğu belirlendi. Adana'da panik butonu alan kadınların hiçbiri 16 ay içeresinde, tehdit edildikleri kişilerden zarar görmedi.