Kanser Ölüm Demek Değildir
İnsanoğlunun karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser, sanılan aksine önlenebilir bir hastalık ve günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmış durumda.
Bugün 4 Şubat Dünya Kanser Günü. Kanser, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi. Dünyada her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Türkiye’de ise yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmakta.
Kanserin; baş ve boyun kanserleri, mide kanseri, rahim ağzı kanseri, safra yolu kanseri, safra kesesi kanseri, prostat kanseri, pankreas kanseri, özefagus kanseri, melanoma, karaciğer kanseri, kan kanseri (lösemi), kalın bağırsak kanseri, ince bağırsak kanseri, rahim kanseri, meme kanseri, cilt kanseri, böbrek kanseri, anüs kanseri, anal kanal kanseri ve akciğer kanseri türleri bulunuyor.
AKCİĞER KANSERİ BİRİNCİ SIRADA
Dünyada en çok tanı konulan kanserler akciğer (yüzde 13,0), meme (yüzde 11,9) ve kolon (yüzde 9,7) iken; kanserden ölümlerin ise en çok akciğer (yüzde 19,4), karaciğer (yüzde 9,1) ve mide (yüzde 8,8) olarak açıklanmıştır. Bu artış hızının devam etmesi durumunda, Dünya nüfusunun artışına ve nüfustaki yaşlanmaya bağlı olarak 2025 yılında toplam 19,3 milyon yeni kanser vakası olacağı belirtilmiştir. Gerek kanser vakalarının (yüzde 56,8) gerekse de kanserden kaynaklanan ölümlerin (yüzde 64,9) yarısından fazlasının az gelişmiş ülkelerde olduğu gösterilmiştir.
KADINLARDA MEME KANSERİ
Uluslararası Kanser Ajansı, özellikle meme kanserindeki artışa dikkat çekmiştir. Kadınlarda meme kanser insidansının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını belirtmiştir. Meme kanseri kadın kanserleri içinde en fazla görülen ve en fazla ölüme neden olan kanserdir. Dünyada kanser olan her 4 kadından biri meme kanseridir.
SİGARA VE OBETİZE KANSER SEBEBİ
Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte ve bölge veya şehirler arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamakta. Bununla birlikte, Türkiye’deki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkili.
KANSER VAKALARININ ÜÇTE BİRİ ÖNLENEBİLİR
Kanser; korunulabilir bir hastalık ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmekte. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması, kanser görülme sıklığını azaltıyor. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmekte.
İnsanoğlunun karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser, önlenebilir bir hastalık. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmekte.