Yıllık İşletme Cetvelleri İçin Son Gün 30 Nisan

İşletmelere ait 2013 yılı yıllık işletme cetvellerinin Nisan ayının sonuna kadar verilmesi gerektiği belirtildi.

Yıllık İşletme Cetvelleri İçin Son Gün 30 Nisan

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu'nun 5 inci maddesi gereği, sanayi işletmelerinin 2013 yılına ait faaliyetlerini beyan edecekleri Yıllık İşletme Cetvelini verme süresi 30 Nisan 2014 tarihinde sona erecek.

Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, yaptığı açıklamada; “Yıllık İşletme Cetvelleri elektronik ortamda alındığından özellikle nisan ayının ortalarından itibaren sistemde yavaşlama ve yoğunluk yaşandığını, bu nedenle sanayi işletmelerinin yıllık işletme cetvelini verme işini son güne bırakmamalarını belirtilmiştir. Yıllık İşletme Cetvelinin İl Müdürlüklerine gelmeden, elektronik ortamda ‘https://sanayisicil.sanayi.gov.tr’ internet adresinden verildiğine dikkat çekilerek; ‘Yıllık işletme cetvelinin süresi içerisinde verilmemesi halinde 2014 yılı için geçerli olan tutar 759 TL idari para cezası uygulanacaktır’ denilmiştir. Sanayi Sicil Belgesi alındıktan sonra Belge verilmesine esas unvan, üretim konusu, ürün ilavesi, iş kolu, adres gibi konularda değişiklik meydana gelmesi durumunda, değişikliğin yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde Sanayi Sicil Belgesinde gerekli değişikliğin yapılması gerekmektedir. Süresi içerisinde değişiklik yapılmaması halinde 759 TL. idari para cezası uygulanmaktadır. Sanayi Sicil Kanunu hükümleri uyarınca, sanayi işletmelerinin üretime geçtikten sonra iki ay içerisinde sanayi sicile kayıt olması ve Sanayi Sicil Belgesi almasının yasal zorunluluk olduğunu ve bu konuda bir düzenleme yapıldığına işaret eden Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Sanayi Şubesi, "Süresi içerisinde belge almayanlara idari para cezası uygulanıyordu ancak, 02 Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6495 sayılı Kanun ile Sanayi Sicil Kanunu'na eklenen Geçici Madde 2 gereği, ne zaman faaliyete geçtiğine bakılmaksızın bugüne kadar sanayi sicile kayıt olmayan sanayi işletmelerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları ve Sanayi Sicil Belgesi almaları halinde idari para cezası uygulanmayacağını bildirmişlerdir” dedi.

Görgülü, açıklamasını şöyle tamamladı: “Sanayi Sicil Belgesi alınması yasal zorunluluk olmakla birlikte, söz konusu belgeye sahip sanayi işletmelerinin elektrik faturalarını yüzde 15 civarında indirimli ödediğini, ihraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV tecil-terkin işlemlerinden yararlandığını, Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak ihalelerde yerli isteklilerin belirlenmesinde avantaj sağladığı ifade edilmiştir. Bugüne kadar Sanayi Sicil Belgesi almamış olan işletmelerin belge alması gerekip gerekmediğini öğrenmek için dilekçe ve varsa kapasite raporu ile birlikte, kapasite raporu yok ise faaliyet konusunu açıklayıcı yazılı beyan veya faaliyet konusu için diğer idarelerden alınmış olan üretim/çalışma izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı gibi belgelerin fotokopisi ile birlikte en kısa sürede İl Müdürlükleri ile irtibata geçmeleri istenmiştir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA